Vanaf 13 december Koninklijke Kamer in Museum Speelklok

Foto: Museum Speelklok

De blinkende speelklokken en speeldozen die in de Koninklijke Kamer te zien zijn, werden door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. De koninklijke connecties van deze instrumenten liegen er niet om: Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en onze eigen familie Van Oranje hebben een link met deze topstukken.

In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738. Deze gigantische speelklok van wereldklasse is tweeënhalve meter hoog en is de enige complete monumentale klok van Charles Clay van dit formaat. Klokkenmaker Clay werkte tijdens de bouw van de klok aan het Engelse hof. Componist Händel had ook sterke banden met het hof en heeft waarschijnlijk speciaal voor deze klok de muziek bewerkt. Deze muziek van Händel is voor de meeste mensen nog onbekend.
Na een intensieve restauratie in samenwerking met het Rijksmuseum is de Clay klok voor het eerst sinds tijden weer te beluisteren. Vanaf 13 december 2019 t/m 5 januari 2020 wordt de Clay klok aan het eind van iedere Muzikale Rondleiding gedemonstreerd.
In de kerstperiode, 10 december 2019 t/m 5 januari 2020, hoor je in Museum Speelklok non-stop kerstmuziek vanuit alle hoeken van het museum. De Muzikale Rondleiding krijgt tijdens de winterse dagen namelijk een echt kersttintje.

Cookieinstellingen