Lichtkunstwerk de REBUS weer ontstoken in het Stadskantoor

Foto: gemeente Utrecht

Na meer dan 20 jaar gedoofd te zijn, is op 18 september het eerste deel van het lichtkunstwerk Zonder titel (de REBUS) weer ontstoken in het Stadskantoor van Utrecht. Het kunstwerk van Korrie Besems, dat 26 jaar de voorgevel van het Willem Arntsz Huis aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht sierde, was beeldbepalend voor het Museumkwartier en heeft menig voorbijganger het hoofd doen breken. De onthulling van het gerestaureerde paneel D=UK vond plaats op de officiële expositie opening op Stadsplateau 1 in de centrale hal van het Stadskantoor.

‘Daar waar je niet bent, daar is het geluk’ Zo luidt de oplossing van de REBUS van neonbuizen, die in totaal ongeveer 26 meter breed is. Het werk was onderdeel van de toonaangevende buitenkunstexpositie Nachtregels (1991, Centraal Museum) en heeft zich gevestigd in het collectieve geheugen van de stad. Het is één van de 23 kunstwerken die in de openbare ruimte werden tentoongesteld, waarvan nog altijd Ilya Kabokov’s Van wie zijn deze vleugels? (Louis Hartloopercomplex) en Allen Ruppersberg’s Evening Time is Reading Time (Korte Smeestraat) te zien zijn. In 1996 verscheen een tweede (eveneens ongetitelde) lichtsculptuur van Korrie Besems in Utrecht, op en rond zwembad De Kwakel.
Na Nachtregels brandde de REBUS nog enkele jaren, en bleef vervolgens uitgedoofd nog ruim twee decennia hangen op de gevel van het pand. Met de sloop van dit pand, het Woudagebouw, dreigde ook het kunstwerk te verdwijnen. Enkele dagen voordat de gevel werd afgebroken heeft een groep vrijwilligers het werk in veiligheid gebracht. Het laatste onderdeel van de REBUS, D=UK, is in de afgelopen maanden nieuw leven ingeblazen en wordt in het Stadskantoor voor het eerst weer in volle glorie getoond. Kunstenaar Korrie Besems vertelt: “De REBUS is gemaakt voor iedereen: het is geen ‘moeilijke’ of elitaire kunst, maar het is vooral leuk. De vorm nodigt uit om de tekst op te lossen en langer na te denken over de raadselachtige zin. En wie weet is er straks met de losse onderdelen wel een heel nieuwe zin te bedenken?”
Momenteel wordt gezocht naar financiële steun voor de gehele restauratie van de REBUS en een nieuwe, permanente locatie in Utrecht. Maar vanaf 18 september kan het Utrechtse publiek alvast genieten van D=UK.

Reacties