Provincie Utrecht trekt 2,5 miljoen euro uit voor restauratie 12 rijksmonumenten

Foto: provincie Utrecht

De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het fonds erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Zo worden onder andere de Hamtoren in Vleuten en een Middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk in Woerden gerestaureerd.

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is. De regeling wordt medio april 2019 weer opengesteld voor 2020.
Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Dit jaar gaat het om 12 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen,  1 kerk,  1 beeldengroep, 1 postkantoor en 1 stadsmuur.
Het gaat om de volgende projecten:
Kasteel Den Ham/Hamtoren (Utrecht/Vleuten), hoofdhuis van buitenplaats Wulperhorst (Zeist), Rooms-Katholieke Kerk van Cabauw (Lopik/Cabauw), park en tuin van buitenplaats Persijn (De Bilt/Maartensdijk), theekoepel en tuin van buitenplaats Middenhoek (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), beelden Petruskerk (Woerden), sterrenwacht bastion en stadsmuur (Utrecht), historische tuin- en parkaanleg Buitenplaats Over-Holland (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), historische tuin en parkaanleg Kasteel De Haar (Utrecht/Haarzuilens), postkantoor Neude (Utrecht), tuinmuur en broeikassen Buitenplaats Nyenrode (Stichtse Vecht/Breukelen), tuinmuren Kasteel Heemstede (Houten).
Drie prachtige voorbeelden van rijksmonumenten zijn: de beeldengroep in de Nederlands Hervormde Petruskerk in Woerden, het bastion Sonnenborgh in Utrecht en de Hamtoren in Vleuten.
Het herstel van de beeldengroep is een bijzondere restauratie. Bij de restauratie van de kerk in de jaren ‘80 werden in de grond diverse laat 15e-eeuwse beelden aangetroffen, die daar waarschijnlijk tijdens de beeldenstorm zijn verborgen. De beelden worden gerestaureerd en in de oorspronkelijke compositie terug geplaatst.
Het bastion Sonnenborgh is in opdracht van Karel V gebouwd in 1552 aan de oostkant van de stad Utrecht. Het bastion kent een lange geschiedenis. Zo kwam in 1851 de natuurkundige Buys Ballot met het idee om op het bastion een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. Het voegwerk en delen van het metselwerk van de karakteristieke bastionmuur verkeren in slechte staat en zullen gerestaureerd worden.
De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De toren verkeert in slechte staat van onderhoud. De restauratie betreft o.a. het herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk. Kijk voor een volledige toelichting per erfgoedparel op: https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/erfgoedparels/
Aanvragers van de subsidie uit het parelfonds konden gratis gebruik maken van een financieel keukentafelgesprek en een energiescan. Bij deze gesprekken worden de eigenaren geholpen bij het indienen van de aanvraag en gewezen op aanvullende financieringsmogelijkheden. Ook worden zij geadviseerd over energiebesparende maatregelen die toegepast kunnen worden bij de restauratie.

Cookieinstellingen