Peter Vos in het Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

Rondom de heruitgave van het Scheppingsverhaal, zestig jaar na dato, van tekenaar, illustrator en graficus Peter Vos (1935-2010) toont het Centraal Museum Utrecht een presentatie van zijn vroege in Utrecht getekende werk. Het Scheppingsverhaal uit 1959 is te zien naast getekende albums als ABC-voor Kors en De 100 Reigers uit 1962, alsmede een ruime selectie uit zijn tekeningen.

Het ABC-voor Kors uit 1959, evenals het Scheppingsverhaal door natuurtalent Vos gemaakt, werd onlangs geschonken aan het Centraal Museum. Het Scheppingsverhaal kocht het museum een aantal maanden eerder aan.
‘Deze beroemde en zeer getalenteerde Nederlandse tekenaar, met sterke Utrechtse wortels en een band met ons museum, hoort bij ons museum,’ aldus artistiek directeur Bart Rutten. ’We zijn blij dat we deze werken van Peter Vos thans kunnen laten zien aan het publiek en bedanken Anneke Bakkum, die ruimhartig een grote selectie uit haar collectie ter beschikking stelde. Graag onderstrepen we met deze presentatie ons streven om meer werk van Peter Vos voor het museum te verwerven’

Het Scheppingsverhaal
Het is dit jaar precies zestig jaar geleden dat Peter Vos het Scheppingsverhaal als Sint-cadeau, in pen en penseel, tekende voor de 18-jarige Mieke Heybroek die op de Rijksacademie zat en waarop hij verliefd was. Het Scheppingsverhaal verbeeldt hoe God de Vader op onorthodoxe wijze de wereld heeft geschapen, waarbij hij als slang vermomt Adam en Eva verleidt om de appel te eten, die tot hun verdrijving uit het Paradijs leidt. Uit angst dat dit gelovigen zou kwetsen werd het pas zes jaar later als boek uitgegeven, waarbij het direct een bestseller werd.
De luxe heruitgave in fascilime wordt komende maand gepresenteerd. Kunsthistoricus Jan Piet Filedt Kok schreef een begeleidend essay bij de heruitgave van het Scheppingsverhaal over de ontstaans- en publicatiegeschiedenis van het boek. Hij stelde de presentatie samen, die tot 17 juni te zien is.

De 100 Reigers
De dummy van dit boek, in 1962 door de kunstenaar gemaakt, werd in 1983 door het Centraal Museum verworven en bevat ruim honderd door Peter Vos getekende pagina’s. Het museum toont tevens een aantal aanvullende pagina’s, die Vos op losse vellen tekende.
Peter Vos staat bekend om de humoristische en vernuftige wijze waarop hij dieren en mensen afbeeldde of dieren met menselijke trekken. Bekend onder het grote publiek werd hij met name na een documentaire op de VPRO eind jaren zestig en de publicaties
van het Beestenkwartet en Sprookjes van de Lage landen in de jaren zeventig.
De kunstenaar begint al op vierjarige leeftijd intensief te tekenen. In 1945 wint hij een tekenwedstrijd voor de categorie tot twaalf jaar en wint honderd gulden. Door ziekte van zijn vader en moeder zal het nog tot 1953 duren voor hij op advies van tekenleraar Jongenelen op de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten belandt. In zijn vriendenkring bevinden zich vele schrijvers en kunstenaars.
Peter Vos maakt in zijn latere leven illustraties voor diverse bladen, romans, poëziebundels en non-fictie. In 1962 verblijft hij in Zweden, waar hij onder meer schetsen voor het reigerboek maakte. Vlak voor zijn dood in 2010 is er nog een grote tentoonstelling in het Centraal Museum met werk van Peter Vos en Charles Donker.

Cookieinstellingen