Utrecht benoemd tot UNESCO City of Literature

Foto: Literatuur huis

Utrecht is door UNESCO benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. Dat maakte Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO gisteren bekend in Parijs. Utrecht wordt deel van het ‘Creatieve Steden Netwerk’ van UNESCO en mag zich voor de eeuwigheid ‘City of Literature’ noemen.

Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen: “Het is een eer dat Utrecht deze UNESCO titel nu draagt. Utrecht is de bakermat en werkplaats van vele schrijvers en dichters, onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma en Ingmar Heytze. Een stad die rijk is aan creatieve geesten. Onze grote dichter Joost van den Vondel zag dit al eeuwen geleden: Utrecht is een Paradijs vol weelde.” Michaël Stoker, directeur van Het Literatuurhuis en initiatiefnemer van de kandidaatstelling vindt de titel een eervolle pluim op de hoed van Utrecht, maar vooral ook een startschot voor nieuwe initiatieven. Hij ziet ernaar uit om samen te werken met collega’s in de andere literatuursteden, met vandaag 8 nieuwe steden in het netwerk.

Utrecht heeft een literatuurgeschiedenis van maar liefst 1300 jaar. Vandaag de dag heeft de stad een bruisend literair klimaat met een groot scala aan boekhandels, bibliotheken, scholen, uitgeverijen. Ook kent Utrecht diverse grote evenementen en festivals, zoals De Nacht van de Poëzie en het ILFU International Literature Festival Utrecht. De stad is de woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters. En natuurlijk is Utrecht de thuishaven van nijntje. Miljoenen kinderen wereldwijd leerden lezen dankzij de wereldberoemde kinderboeken van Dick Bruna. Daarom is het motto van Utrecht UNESCO City of Literature: ‘Stad waar je leert lezen’.

Aansluiting bij het UNESCO Creatieve Steden Netwerk zal een extra impuls geven aan het literaire leven in de stad. Verwacht wordt dat Utrechtse auteurs en uitgevers zich straks eenvoudiger aan andere Cities of Literature wereldwijd kunnen presenteren. Dat is voor auteurs uit een relatief klein taalgebied een groot voordeel. Ook past de titel bij het ‘Utrecht Global Goals Programma’, een coalitie van partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid en de culturele sector die zich inzetten voor internationale duurzame ontwikkeling. Een sterke, internationale literaire sector kan namelijk bijdragen aan het bestrijden van ongeletterdheid en ongelijkheid.

Utrecht viert de behaalde UNESCO-titel met een feestweek vol diverse literaire activiteiten (1-4 november). Het programma staat op www.cityofliterature.nl. Op deze website is nog meer informatie over Utrecht als UNESCO City of Literature te vinden.

Cookieinstellingen