Utrecht 60 jaar terug: industriële woningen op Kanaleneiland

Foto: UN 27-11-1961

Op donderdag 30 november worden de eerste industriële woningen op Kanaleneiland overgedragen aan de gemeente. Het gaat om een blok van 48 woningen aan de Magelhaenstraat, waar de bewoners diezelfde week zullen intrekken. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 27 november 1961.

Het zijn de eerste van de 912 industriële woningen waarvoor op 24 december 1959 het contract met de gemeente werd getekend. Er is toen door de Utrechtse woonfabriek Intervam N.V. tussen de Europalaan en het Merwedekanaal een grote betonfabriek voor vloeren en wanden gebouwd die drie woningen per dag afleverde. De bouwers hopen nog in 1961 tien blokken – bijna vijfhonderd woningen – afgemonteerd te krijgen.
In september of oktober van 1962 is de fabriek door de nu vastgelegde productie heen. De oorspronkelijke 912 woningen worden gevolgd door een herhalingsproject van 336 woningen in 7 blokken.
Er zijn dan inmiddels ook plannen ontwikkeld om niet alleen in vier woonlagen op onderbouw te gaan bouwen, zoals tot dan toe op Kanaleneiland in deze vorm van industriële bouw gebeurt, maar ook hoger te gaan. Er zijn projecten gemaakt voor zes woonlagen, en dan niet enkel portiekwoningen, maar ook maisonettes en galerijwoningen.
De Intervam-fabriek op Kanaleneiland is dan ongeveer een jaar in productie. Er werken dan circa 70 mensen, voor ongeveer 25 procent vaklieden in de klassieke betekenis van het woord. De overigen hoeven geen geschoolde bouwvakkers te zijn, dat is juist een van de voordelen van de industriële bouw, maar ontwikkelen zich in de loop van de tijd tot gespecialiseerde arbeidskrachten in deze industriële sector van de bouwnijverheid. Een montageploeg van 12 mensen neemt op de bouwplaats het in elkaar zetten van de onderdelen voor zijn rekening.
De huurprijzen voor deze industriële woningen zijn als volgt: voor een 3 kamerwoning is de huur f.17,70, inclusief tuinonderhoud, verlichting, huistelefoon en water. De huurprijs voor een 4 kamerwoning is f. 18,45; voor een 5 kamerwoning f. 21,50. Hierbij komt f 1,25 voor centrale verwarming.

Reacties

Cookieinstellingen