Zes Rietveldstoelen voor en door de stad

Foto:

Vanaf donderdag 9 maart staat de eerste houten Rietveldstoel XL op het Stadsplateau in Utrecht. Rond 07.30 uur ’s ochtends hijst een kraan de stoel van Jaarbeursplein op het Stadsplateau. De stoel is gemaakt door studenten van de opleiding stand- en decorbouw van Nimeto Utrecht.

De gemeente Utrecht plaatst zes stoelen van Gerrit Rietveld, Utrechts meest beroemde architect en meubelontwerper, op diverse plekken in de stad. Utrecht en Amersfoort staan in het teken van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl. De plaatsing van de stoelen is een van de initiatieven in het kader van het themajaar.

De stoelen zijn gemaakt door 11 studenten van de Utrechtse mbo-vakschool die gedurende 4 maanden aan de stoelen hebben gewerkt. De stoelen zijn in exact dezelfde RAL kleuren geschilderd als de originele stoel en wegen circa 150 kg per stuk, zonder het stalen onderstel. De stoelen staan vanaf 15 maart op de volgende plekken: Stadsplateau, Adriaen van Ostadelaan, Máximapark, ’t Goylaan en voor het gebouw van Provincie Utrecht. De stoelen zijn mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht Stationsgebied, Ondernemersfonds Utrecht Jaarbeurs en BAM.

Wethouder Kees Diepeveen van Cultuur onthult de stoel donderdagmiddag a.s. om 12.45 uur samen met de studenten. “100 jaar De Stijl verdient aandacht. De grote Rietveld-tentoonstelling is net van start gegaan in het Centraal Museum en gedurende het hele jaar staat er nog een uitgebreid programma van culturele activiteiten en inspirerende initiatieven op stapel. Met deze opvallende Rietveld stoelen, gemaakt door studenten van de Nimeto, maken we De Stijl ook zichtbaar in de openbare ruimte in de stad. We zien het tevens als een eerbetoon aan Gerrit Rietveld, waar we als Utrechtenaren bijzonder trots op mogen zijn”, aldus Diepeveen.

Gerrit Thomas Rietveld werd op 24 juni 1888 geboren in Utrecht. Rietveld had zijn eigen meubelmakerij aan de Adriaen van Ostadelaan waar hij eerst nog experimentele en onbeschilderde meubels ontwierp. Pas toen hij voor zijn eigen kinderen meubels ging maken, kwamen de kleuren. Primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij zei er zelf ooit over: “Deze stoel was speciaal gebouwd om te laten zien hoe je met eenvoudige materialen een mooi object kan maken. Ik verzaagde een houten plaat in planken en rechthoeken. Ik deelde het middelste paneel in twee stukken: het zitvlak en de rugsteun en ik maakte het frame uit verschillende lengtes van de plank. Het kwam nooit bij me op dat dit object zo belangrijk zou worden dat het zelfs de architectuur zou beïnvloeden.”

Rietveld ontwikkelde zich van meubelmaker tot architect en maakte ontwerpen voor verbouwingen en interieurs van huizen en gebouwen. Zijn eerste huizenontwerp was voor het Rietveld-Schröderhuis in 1924 en dat zou later één van zijn beroemdste werken worden. Het huis krijgt wereldwijde media-aandacht en staat sinds 2000 op de beschermde Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio’s door het hele land. Utrecht & Amersfoort hebben hierin de krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een uitgebreid programma aan. Voor het programma van alle deelnemende steden: mondriaantotdutchdesign.nl. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op destijlutrechtamersfoort.nl.

Reacties