Rechter neemt 78-uurs norm thuisschoonmaak onder de loep

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT –  Utrecht verlaagde vorig jaar de thuisschoonmaak voor mensen met een beperking fors. Voor iedereen geldt 78 uur (1,5 uur per week) en in individuele gevallen kunnen daar enkele uren bij komen. Gisteren dienden bij de rechtbank Midden-Nederland opnieuw twee zaken van Utrechters die het niet eens zijn met het gemeentelijk beleid. Dit meldt het AD.

Tot dusverre heeft het beleid bij de rechter stand gehouden. Het stadsbestuur werd wel meerdere malen bevolen beter onderzoek te doen naar specifieke situaties. Dat leidde vaak tot het toekennen van meer hulp.

Kentering?

De rechtbank nam gisteren nauwkeurig de 78 uur-norm onder de loep door hierbij de meest recente uitspraken te betrekken van de centrale raad van beroep recente uitspraken van de centrale raad van beroep (hoogste bestuursrechter) over andere WMO-zaken. Hieruit bleek dat gemeentes een dergelijke norm goed moeten kunnen onderbouwen.

Onderbouwing norm
Volgens de gemeente Utrecht is 78 uur voldoende voor het huishoudelijk werk en de was. Maar geldt de toekenning van extra uren als 78 uur als ‘voldoende onderbouwing’? “Het lijkt in tegenspraak met het stellen van een vast aantal uren”, redeneerde rechtbankvoorzitter Slootweg. De gemeentelijk advocaat Van der Mersch stelt dat de norm tot stand is gekomen door overleg met de zorgaanbieders. “Uitgangspunt is dat het huis niet vervuilt. Het kan een andere norm zijn dan andere gemeenten hanteren, want die vrijheid is wettelijk geregeld. Als 78 uur niet volstaat, bekijken we wat nodig is.”

Onafhankelijk onderzoek
Advocaat Rutten van de twee inwoners laakte de norm van 78 uur. Hij noemt de instemming van de zorgaanbieders niet relevant, omdat die juist ingehuurd worden om het werk uit te voeren. “Er is niet inzichtelijk gemaakt hoe deze norm tot stand is gekomen.” Hij wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt. De twee inwoners die hij vertegenwoordigt zijn op leeftijd en hebben beperkingen.

De uitspraak is over zes weken.

 

Cookieinstellingen