Nederlands Kamerkoor verhuist naar Utrecht

UTRECHT – Het Nederlands Kamerkoor (NKK) verhuist in het voorjaar van Amsterdam naar Utrecht. Het kamerkoor denkt daar zijn ambities beter waar te kunnen maken. ,,Utrecht is dé korenstad van Nederland’’, zegt directeur Tido Visser van het NKK.

 

De komende jaren werkt het koor intensief samen met Utrechtse kunstenaars en kunstinstellingen, zoals TivoliVredenburg, Spinvis, De Warme Winkel, Festival Oude Muziek, Stichting Pieterskerkconcerten, het Nederlands Studentenkamerkoor en ZIMIHC. Met Holland Baroque Society, met wie eveneens wordt samengewerkt, gaat het Nederlands Kamerkoor een kantoor delen. Er is volop samenwerking met lokale amateurkoren, waarvan Utrecht er ruim 200 telt. Er is kortom sprake van een sterke verbondenheid met het Utrechtse kunstleven. “De keuze voor Utrecht is een inhoudelijke. Het Nederlands Kamerkoor is een landelijke instelling. We geven concerten door het hele land en hebben de ambitie hét koor ván Nederland te zijn. Maar sterke lokale worteling is essentieel, ook bij een landelijke opdracht. Utrecht is daarin een belangrijke schakel als korenstad nummer 1 van Nederland.” Wethouder Jongerius voegt hier aan toe: “Utrecht is blij met de komst van het Nederlands Kamerkoor. Wij dragen de koormuziek niet alleen een warm hart toe, we hebben ook krachtige ambities, juist op het gebied van koormuziek. Daarnaast heeft Utrecht amateurkunst hoog in het vaandel. En daarin is het Nederlands Kamerkoor een goede partner.” “Dat klopt,” aldus Visser, “het sluit aan op onze visie op educatie. We werken samen met amateurkoren uit het hele land, in de vorm van workshops, masterclasses en korendagen. Bij een groot deel van onze concerten verwelkomen we volgend jaar lokale amateurkoren in ons voorprogramma. En we willen zang terugbrengen op basisscholen. Utrecht gaat in deze trajecten een spilfunctie vervullen.”

Over de rol van het gloednieuwe TivoliVredenburg zegt Visser: “In TivoliVredenburg hebben we een sterke partner gevonden, die onze ideeën over innovatieve programmering en educatie deelt. Concerten anno 2015 gaan over meer dan alleen een mooie uitvoering. Het gaat over het verhaal dat verteld moet worden. Over beleving. Samen met hen, met onze andere Utrechtse partners én met de gemeente zullen we de komende jaren koormuziek nog krachtiger op de kaart zetten, lokaal, nationaal én internationaal.”

 

Reacties