Tour de France in Spoorwegmuseum

UTRECHT – De Tour de France begint dit jaar in Utrecht. Met het oog daarop komt in Het Spoorwegmuseum de wielertentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ van 16 april tot en met 26 juli 2015.

Voor de tentoonstelling wordt exclusief gebruik gemaakt van de collectie van het Huis van de Wielersport. Er zijn o.a. fietsen, wielershirts, foto’s en filmbeelden van Nederlandse tourhelden getoond worden.
De rol voor de Nederlanders begon in 1936 toen de eerste Nederlanders de Tour de France reden. Albert van Schendel, zijn broer Antoon, Theo Middelkamp en Albert Gijzen maakte onderdeel uit van deze allereerste Nederlandse wielerploeg in de Ronde van Frankrijk. De Van Schendels en hun team zijn de eersten in een lange rij van Nederlandse tourdeelnemers. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn natuurlijk de tourzeges van Jan Jansen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Maar ook de vele etappeoverwinningen van o.a. Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Michael Boogerd blijven niet onvermeld in de tentoonstelling.

nederlandersindetour

Grand Depart 2015
Van 1 t/m 5 juli 2015 strijkt de volledige tourkaravaan neer in Utrecht. De gemeente Utrecht verwacht in deze dagen tussen de 500.000 en 800.000 bezoekers. Rond de tourstart worden in Utrecht diverse activiteiten georganiseerd. De ploegenbriefing en –presentatie zullen plaatsvinden in Het Spoorwegmuseum en het aangrenzende Park Lepelenburg.

Reacties