Utrecht 60 jaar terug: Werkspoor neemt Antillianen in dienst

18 jul , 11:53 Geschiedenis
werkspoor antillianen

Als vierde bedrijf in Nederland heeft Werkspoor Utrecht besloten arbeiders van de Antillen in dienst te nemen. In september arriveert waarschijnlijk een dertigtal ongehuwde werknemers in de spoorwegstad, in leeftijd variërend van 23 tot 28 jaar. Onder hen is een biljartkampioen van Curacao. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 18 juli 1964.

De Antillianen zijn bedoeld als vervangers van de 30 Spanjaarden die deze zomer voor goed naar hun vaderland terug willen gaan. De werkgelegenheid schijnt daar verruimd te zijn.

In totaal heeft Werkspoor thans 270 buitenlanders in dienst, waarvan (nog) 190 Spanjaarden. Personeelschef H. van Unnik was bereid zo uit het vliegtuig van de west een overzicht te geven van zijn activiteiten, ondanks de hitte en het gebrek aan slaap. Hij heeft in 14 dagen tijds 24 Arubanen en 22 Curacao'ers geselecteerd, die allen in het bezit van een L.T.S.-diploma zijn. De heer Van Unnik had de indruk dat de l.t.s.-opleiding op de Antillen niet veel onderdoet voor die in Nederland.

Verwacht wordt dat er na een medische keuring een psychotechnische test (o.a. op aanpassingsvermogen) en een politiecontrole een dertigtal zal overblijven. Zij krijgen een contract van twee jaar, waarna zij vrij zijn terug te keren of bij te tekenen. Werkspoor verwacht hen in Utrechtse pensions te kunnen onderbrengen. Hun reis wordt door de Antilliaanse regering voorgeschoten, terwijl ook Werkspoor een klein deel bijdraagt. De terugbetaling geschiedt successievelijk.

Werkspoor is het vierde Nederlandse bedrijf dat Antillianen in dienst neemt. Bronswerk in Amersfoort, de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmij. in Amsterdam en Thomassen en Drijver gingen voor.

De ervaringen met de eilandbewoners zijn tot nu toe - vooral bij Bronswijk - bijzonder gunstig. Dit ligt mede aan de psychotechnische test die de Antilliaanse regering zelf als voorwaarde voor te werkstelling in Nederland laat afnemen. Het is niet onmogelijk dat Werkspoor na deze proef nog meer Antillianen contracteert. De heer Van Unnik deelde mee dat er genoeg goed geschoold personeel op de Antillen was te krijgen. Het bleek niet mogelijk opnieuw andere buitenlanders in Europa te werven.

Ook Philips Telecommunicatie in Hilversum gaat het met Antillianen proberen. Een voordeel is dat er geen taalmoeilijkheden zijn.