Utrecht 60 jaar terug: vrienden willen een aparte concertzaal

13 nov , 11:23 Geschiedenis
conertzaal
UN 13-11-1964
De stichting vrienden van het Utrechts Stedelijk Orkest willen op korte termijn een concertzaal hebben voor 1500 bezoekers, die niet meer dan 4 à 4 1/2 miljoen gulden behoeft te kosten. Ze zouden dit gebouw willen zien gesitueerd in de omgeving waar eens het oude Tivoli heeft gestaan. Dit schrijft het bestuur in een brief aan de gemeente, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 13 november 1964.
Het bestuur zet uiteen dat het tot het schrijven van deze brief is gekomen nu zo langzamerhand duidelijk wordt dat van een Tivoli (concert- en congresgelegenheid) op het Kanaleneiland wel niets zal komen, vanwege de hoge investering die met de stichting gemoeid is. Indien slechts het concertgedeelte van dit plan zou worden uitgevoerd, blijft het bezwaar dat de ligging van dit gebouw naar unanieme mening van het bestuur in het algemeen voor de concertbezoeker uit de Utrechtse agglomeratie, weinig attractief is.
Ook Tivoli op het Vreeburg bevalt het bestuur niet best. Alhoewel men de centrale ligging toejuicht vreest het bestuur dat het opnemen van Tivoli in het plan-Hoog Catharijne, vertragend zal werken op het spoedig realiseren van een concertzaal. Ook al, omdat met het vrijkomen van ruimte de verplaatsing van de Jaarbeursgebouwen gemoeid is.
De huidige situatie vervult het bestuur met zorg. Daarom heeft men gedachten ontwikkeld die gaan in de richting van een enkele concertzaal met nevenruimten, waar ook de koorverenigingen en amateurorkesten terecht kunnen. Het is voor een concertzaal ten behoeve van het culturele leven in een stad met 260.000 inwoners niet nodig dat een sluitende exploitatierekening wordt bereikt. Dit is evenmin het geval bij andere gebouwen ten behoeve van het openbare leven. Daarom zou men de zaal ook gebouwd en geëxploiteerd willen zien worden onafhankelijk van de N.V. Tivoli.