Utrecht 60 jaar terug: Huize Oudaen verkocht voor anderhalf miljoen gulden

14 aug 2024, 13:21 Geschiedenis
oudaen verkocht

Huize Oudaen aan de Oude Gracht - een van Utrechts bekendste middeleeuwse huizen en in het bezit van de diakonie van de hervormde gemeente - is voor f 1.500.000 verkocht. Zoals bekend, komt bekend het pand per 1 oktober 1964 leeg te staan, omdat dan het bejaardencentrum Nieuw Oudaen in het park Transwijk op het Kanaleneiland geheel in gebruik genomen zal zijn. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsbald op vrijdag 14 augustus 1964.

Doordat het pand onder monumentenzorg valt, was het een moeilijk object. Maandenlang gonsde de Utrechtse makelaarswereld van geruchten. Vele kopers werden genoemd, die desgevraagd evenals de hervormde diakonie allen steeds ontkenden. Maar thans lijkt de beslissing gevallen. Als koper worden genoemd Schumachers bouwbedrijf uit Utrecht, dat door het hele land bouwt een o.a. in de Meern nabij de grens met Utrecht de prachtige coöperatieve parkflat Rheyngaerde neerzette.

Wat wil deze eigenaar ermee gaan doen? Er zijn vele mogelijkheden. Zo verluidt dat het voor de hand zou liggen dat men van Oudaen tot aan het Vreeburg een winkelgalerij gaat bouwen. Oudaen is een van de weinige percelen aan de Oudegracht waarvan de de tuin grotendeels intact is. Zal op dit grote binnenterrein met aangrenzende Zakkendragerssteeg straks een voor Utrecht unieke winkelgalerij verrijzen?

Over de stichter van huize Oudaen bestaat twijfel - was het de oude Dirk uit 1400 of een lid van het een eeuw eerder levende geslacht Zoudenbalch? Omtrent de herkomst van het huis bestaat echter allerminst twijfel: het hoge grachtenhuis stamt uit de Middeleeuwen. Rijke Utrechtse kooplieden bouwden in die dagen hun huizen als burchten. De enorme zolders dienden dan als opslagplaats van voedsel.

Tijdens de Spaanse bezetting werden lichte stukken geschut naar boven gehesen om van Oudaen uit het Vredenburg te bestoken.

Maar van huize Oudaen ging niet alleen oorlog en vernieling uit, ook vrede. De Franse vertegenwoordigers bij de vredesonderhandelingen in 1712-1713 resideerde in dit prachtige, statige Utrechtse grachtenhuis.

Een heel andere bestemming kreeg het huis in 1758, toen de hervormde diaconie het aankocht om de minder bedeelde bejaarde lidmaten er in weg te stoppen. De oudjes vonden het verschrikkelijk in die grote kast te wonen, zo vermelden de geschiedschrijvers. Maar het was nog altijd beter dan uitbesteed te worden, zoals dat voordien gebeurde.

In de twintigste eeuw heeft de diaconie radicale verbeteringen in systeem en inrichting aangebracht. De kroon op het werk van de diaconie is het gloednieuwe bejaardencentrum op het Kanaleneiland.