Vandaag heeft het aardgascentrum aan de Lange Jansstraat 21-23 te Utrecht, dat wethouder ir. H.J.A. Post vorige week woensdag officieel heeft geopend, voor het eerst zijn deuren opengezet voor het publiek. En daarmee is dan voor de Domstad officieel het aardgastijdperk aangebroken. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 28 december 1964.
Want nu is het mogelijk geworden bij de gemeente zijn wensen kenbaar te maken ten aanzien van de apparatuur die men straks wil gebruiken.
Van vandaag af kan iedere Utrechter tussen 10 en 17 uur ('s maandags van 13tot 17 uur en zaterdags van 9 tot 13 uur) in het centrum terecht met alle vragen die hij heeft op aardgasgebied. Men kan er opgeven dat het toestel dat men heeft van dien aard is dat dat het alleen maar hoeft te worden omgebouwd, men kan opgeven dat men liever een ander apparaat heeft en het is ook mogelijk te vertellen dat men helemaal geen zin heeft onkosten te maken. In dit laatste geval zal het Gevu zeggen: U krijgt van ons gratis een ander toestel terug.
Half 1965 zal een begin worden gemaakt de ongeveer 160.000 gastoestellen die er in Utrecht zijn om te bouwen. Wil deze grote operatie vlot verlopen, dan is het noodzakelijk dat iedereen meewerkt. Daarom, dat nu al het voorlichtingscentrum aan de Lange Jansstraat is ingericht.
Wie nu al zijn wensen in het aardgascentrum kenbaar maakt, moet er nog niet op rekenen het nieuwe gastoestel al spoedig in huis te hebben. Er zal namelijk voor worden gezorgd dat de sectoren die 't eerst met aardgas te maken krijgen ook het eerst helemaal voorzien zullen zijn van de nieuwe toestellen.
Wanneer het aardgas in de buizen zal worden toegelaten, zullen in de betreffende sector de toestellen in een dag veranderd moeten zijn. Blijkt het in de praktijk niet mogelijk een apparaat in een dag geschikt te maken voor aardgas, dan zal men een leentoestel krijgen, zodat men toch niet van gas verstoken blijft.
Op het volgende kan men rekenen: De ombouwvergoeding voor een kooktoestel is f 15 per brander. Voorts kan men een inruilvergoeding krijgen van 15 procent van de winkelprijs van een nieuw toestel.
Medio 1965 zal de eerste wijk in Utrecht - Overvecht - over aardgas beschikken. Het Gevu rekent dat eind 1966 heel Utrecht overgeschakeld zal zijn op aardgas.