Utrecht 60 jaar terug: gemeenteraad kiest voor bereden brigade

18 sep , 12:23 Geschiedenis
raad kiest voor bereden brigade
Utrecht krijgt zijn bereden brigade. Met 31 tegen 7 stemmen heeft de gemeenteraad donderdagmiddag voor de heroprichting van deze afdeling van de politie besloten. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 18 september 1964.
Dit jaar zullen er vier paarden worden aangeschaft en in 1965 en 1966 komen er steeds twee bij. De kosten van aanschaffing bedragen met toebehoren f 24.000. Onderhoud per jaar wordt geschat op f 22.400 totaal. De opleiding van de ruiters geschiedt kosteloos bij de rijkspolitie in Bilthoven; de geneeskundige verzorging bij de veterinaire dienst. Deze mededelingen kon burgemeester De Ranitz de raad nog geven als aanvulling op het officiële raadsvoorstel.
Zeven raadsleden vonden het allemaal een beetje onzin: de heren Koppert, Van Gelder, Drijver en Van der Pas van de P.v.d.A., de heer Spans van de P.S.P. en de heer Schreuders van de C.P.N. De burgemeester kon hen niet overtuigen. Nooit heeft de leiding van de politie hiertoe de wens te kennen gegeven, en nu ineens?
Daarover wilde ir. Bardet (VVD) ook wel eens meer horen. In de nood-gemeenteraad hebben we in 1946 over de bereden politie gehad. Burgemeester Ter Pelkwijk heeft toen verklaard dat er aan een bereden afdeling geen behoefte meer bestond. Bovendien, men achtte de paarden toen te duur! Een motor kan 24 uur dienst doen en vergt minder onderhoud, een paard kan maar enkele uren per dag dienst doen. Er gaan dus vele uren verloren. Hoe kunt u deze zienswijze van toen rijmen met het inzicht van nu? Utrecht dient zijn rangorde in de rij van grote steden te handhaven, zo betoogde de heer Bekkering (KVP). Een bereden brigade is decoratief, representatief en een levendig facet in het stadsbeeld.
We leven niet meer in de tijd van Ivanhoe, aldus de heer Van der Slot (PvdA). Het paard is in het moderne stadsbeeld volkomen uit de tijd. Als men 19 jaar de heroprichting niet heeft overwogen, geen behoefte aan deze afdeling heeft gehad, waarom dan nu ineens wel? Optochten zijn er slechts enkele per jaar en met massale bijeenkomsten is het net zo. Is het dan verantwoord voor deze paar keren een dure afdeling in stand te houden? Ik geloof dat het geheel een status-kwestie is. Men dient zich de de woorden van een dichter in herinnering te roepen: mijn paard gaat slijten dat men 't ziet omdat het eet en drinkt, en anders niet.
De motivering van het college komt er op neer dat het beleid er door de onderbezetting van het korps steeds op is gericht, de afdelingen zo effectief mogelijk te gebruiken. Vandaar de motorisering. Maar van een bereden brigade kan een nuttig rendement worden verwacht, omdat bij bedoelde gelegenheden een man te paard opweegt tegen drie te voet. Een goed afgericht paard met zachte hand geleid, kan met enige drang veel meer bereiken dan de agent te voet of in de auto. Het paard boezemt van nature gezag in. Hij torent boven de massa en dat heeft de ruiter voor op anderen. Wij zien in deze afdeling zeker een middel om om openbare orde en veiligheid beter te kunnen dienen, zo besloot de voorzitter. Met de in de aanhef vermelde stemmenverhouding werd het voorstel aangenomen.