Utrecht 60 jaar terug: de heroprichting van de bereden politie

11 sep , 12:57 Geschiedenis
utrechts bereden brigade voor wo2
De gemeentepolitie wil overgaan tot heroprichting van een bereden afdeling. De gedachte gaan uit naar (voorlopig) een afdeling van acht ruiters die een opleiding zullen krijgen bij de rijkspolitie in Bilthoven. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 11 september 1964.
De kosten worden geschat op f 2800,- per jaar per paard. De gemeenteraad zal in zijn vergadering van 17 september over een voorstel van B. en W. als hier bedoeld, een besluit nemen.
In een toelichting op dit voorstel zei hoofdcommissaris Offers ons dat bij hem de wens om tot een bereden afdeling te komen, reeds enige tijd leeft. De ervaringen in andere steden met de bereden afdeling zijn gunstig. Bij de politie leidt dit minder snel tot hardhandig optreden, bij de mensen is er een natuurlijk ontzag voor het paard.
Vooral voor het begeleiden van optochten, het optreden wanneer grote mensenmenigten op de been zijn, b.v. bij voetbalwedstrijden en het toezicht en verkeersregelend optreden bij massabijeenkomsten, is bereden politie te verkiezen boven gemotoriseerde politie. Het betekent ook personeelsbesparing omdat de politieruiter een beter overzicht heeft van de situatie.
Politieruiters zullen worden gerekruteerd uit jonge hoofdagenten. Mogelijk dat de instelling van deze afdeling de werving voor de politie van jonge krachten nog stimuleert.
Wanneer de gemeenteraad met het voorstel instemt zullen de paarden worden ondergebracht in boxen op 't terrein van de Veemarkt. De afdeling ressorteert onder de dienst surveillance.
Hoe de ruiters zullen worden uitgerust zal nog nader worden bezien. Eveneens maakt nog een punt van bespreking uit of ze, uit representatieve overwegingen, bij feestelijke gelegenheden met gala-uniformen zullen worden gekleed.
Utrecht heeft een bereden korps gehad van januari 1918 tot in het laatst van 1944. De afdeling beschikte toen over 10 paarden. Aan 't bestaan van de brigade werd een einde gemaakt toen de bezetter de paarden wegvoerde. Bij de modernisering van het korps, na de oorlog, heeft men, aldus de hoofdcommissaris, ten onrechte de goede diensten van de bereden afdeling miskent. Bereden politie is er nog in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Groningen en Breda.