Op zondag 4 mei van 11.00 tot 16.00 uur vindt in Utrecht Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet plaats. Op negen locaties brengen getuigen, nabestaanden en huidige bewoners de geschiedenis die achter hun deuren schuilgaan tot leven. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken.
Een van de verhalen is te beluisteren op het Servaasbolwerk 3. Op dit adres vertelt Victor Frederik over het leven van Louis Keizer, mede-eigenaar van de groothandel in fietsonderdelen 'Rothschild & Keizer'. Louis en zijn vrouw Rebekka hebben hun twee kinderen meegegeven aan studenten, die zorgden voor hun onderduik. Louis en Rebekka werden in januari 1943 opgepakt en gedeporteerd naar Westerbork.
In het Broodhuis, de voormalige sjoel, vertellen Els Boon en Han Lettinck het verhaal van Jo van Gelder (1901-1989), godsdienstleraar, secretaris van het kerkbestuur, leraar van de begrafenisvereniging en onderscheiden met de chavertitel. Deze spil van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht overleefde de bezettingstijd min of meer ondergedoken in zijn eigen huis.
Alle verhalen en tijden van vertellen zijn te vinden op Meer informatie vind je op jck.nl/openjoodsehuizen
Open Joodse Huizen vindt dit jaar plaats in Appingedam, Amsterdam, Assen, Delfzijl, Den Haag, Eenrum, Elburg, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Krommenie, Leeuwarden, Nijmegen, Schoonhoven, Slootdorp, Usquert, Uithuizen, Utrecht, Wageningen, Warffum, Westernieland, Winschoten, Winterswijk, Winsum, Zaanstad, Zaandijk en Zierikzee. De Utrechtse editie van Open Joodse Huizen wordt jaarlijks georganiseerd door Tools voor taal, met medewerking van tal van vrijwilligers en met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.