FC Utrecht en het UMC Utrecht slaan opnieuw de handen ineen. De komende week vragen we in de campagne ‘Zorg voor je hart’ aandacht voor bewustwording rondom hartfalen.
In Nederland hebben 241.900 mensen hartfalen. Daarnaast weten 255.000 Nederlanders niet dat ze hartfalen hebben. Hartfalen is een chronische aandoening en is relatief onbekend. Slechts één op de vijf Nederlanders is bekend met de symptomen van hartfalen. Het wordt vaak gezien als ouderdomsziekte, die wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Dit maakt een vroege diagnose moeilijk en zorgt voor weinig begrip voor mensen met hartfalen. Linda van Laake, cardioloog en hoogleraar complex hartfalen bij het UMC Utrecht: “Ik hoop dat mensen de symptomen van hartfalen, zoals kortademigheid, vermoeidheid en opgezwollen enkels, beter leren herkennen, zodat ze eerder kunnen worden behandeld.”
Campagne ‘Zorg voor je hart’ Met de campagne ‘Zorg voor je hart’ wordt ingezet op bewustwording rondom dit belangrijke thema. FC Utrecht aanvoerders Nick Viergever en Marthe Munsterman zijn de boegbeelden van deze campagne, die deze week wordt afgetrapt met een campagnevideo. Ook is er een speciaal campagneplatform ingericht, met meer informatie en ervaringsverhalen.
Woensdag 16 april vond er een ‘Trappenchallenge’ plaats in Stadion Galgenwaard om mensen uit de regio te verbinden maar ook om samen in beweging te komen. Linda van Laake gaf een presentatie met een patiënt en gaat met Marthe Munsterman in gesprek over het belang van goede voeding en beweging. Ook tijdens het duel tussen FC Utrecht en Ajax op zondag 20 april, wordt aandacht gevraagd voor dit thema.
Wat zijn de symptomen van hartfalen? Bij hartfalen werkt je hart minder goed, omdat het hart het bloed niet goed kan rondpompen. Daardoor ontvangt de rest van je lichaam niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Een slecht pompend hart geeft klachten. De meest voorkomende klachten bij hartfalen zijn kortademigheid, moeite met inspanning, vermoeidheid en zwelling van de enkels en onderbenen.
Wat kun je doen? Om je hart gezond te houden, is het belangrijk dat je gezond eet, niet rookt, goed slaapt en genoeg beweegt. Ook is het goed om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten. Hartfalen kan ook ontstaan door erfelijke aanleg. Hartfalen is meestal niet te genezen, maar wel goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Er zijn goede medicijnen, die de symptomen verminderen en het leven van iemand met hartfalen verlengen.
Wil je meer weten over hartfalen en wat je moet weten? Ga dan naar www.fcutrecht.nl/zorg-voor-je-hart