Utrecht 60 jaar terug: Kromme Rijnbad met massale duik ingewijd

01 jun , 10:02 Geschiedenis
img 9380
Op het sein van het door burgemeester De Ranitz geloste startschot sprongen zaterdagmorgen tientallenkinderen in het diepe bad van het zwembad De Kromme Rijn, en daarmee was het nieuwe zwembad ingewijd. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad op maandag 1 juni 1964.
De kinderen, die lid zijn van de zwemverenigingen DKR, SGVV en UZSC, die in het nieuwe bad onderkomen hebben gekregen, stonden in de warme zon opgesteld langs de basisrand, waarbij de verlokking van het koele water sommigen voortijdig te machtig werd.
Tevoren had burgemeester De Ranitz het zwembad overgedragen aan dr. J. Jongh, voorzitter van de Utrechtse stichting voor Lichamelijke Opvoeding. In zijn toespraak wees de burgemeester er op, dat het Kromme-Rijnbad een gunstige aanvulling is voor de zwemlustige Utrechters. Hij hoopte dat binnenkort toestemming zou worden verkregen voor de aanleg van een open bad in zwembad De Hommel in Oog in Al, waar in 1966 de Europese zwemkampioenschappen zullen worden gehouden. Dit bad is des te meer nodig, nu het zwembad De Liesbosch op Kanaleneiland niet meer toereikend blijkt te zijn en de toestemming tot de bouw van een instructiebad in Zuilen is geweigerd.
Het nieuwe Kromme Rijnbad, dat al enige weken voor het publiek is opengesteld en waar sinds zaterdag twee Utrechtse vlaggen en de landelijke driekleur wapperen, biedt niet alleen met de drie bassins voldoende ruimte voor zwemmersmaat ook voor de zonnebaders is er plaats genoeg om zich bruinbakkend te laten opdrogen. Voor de jeugd is er een eigen badje plus zandbak.