Utrecht 60 jaar terug: Middeleeuws 'behang' in huis Drakenburgh

28 mei , 17:46 Geschiedenis
img 9374
In het huis Drakenburgh op de hoek van de Oude Gracht en de Drakenburghstraat heeft men bij de restauratie fragmenten teruggevonden van middeleeuwse muurschilderingen. Men deed deze vondst in een achtervertrekt. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 28 mei 1964.
Dit 'behang' is een bijzondere vondst: voor het eerst in Nederland kan men een indruk krijgen van de afwerking van een middeleeuws woonvertrek. Het is de bedoeling dat men het gehele vertrek met muurschildering in de oude toestand terugbrengt, opdat een beeld verkregen wordt zoals dat in grote stedelijke woonhuizen en in kastelen in de middeleeuwen aanwezig moet zijn geweest.
Architect Th. Haakma Wagenaar uit Utrecht leidt de restauratie van het pand, dat in zijn geheel wordt hersteld. De vroeg-middeleeuwse kap van 't pand en de zijgevel krijgen een belangrijke beurt. Hoe de voorgevel zal worden, die uit later tijd dateert, staat nog niet vast.
Het inwendige van het huis laat zware balklagen zien, die vervaardigd zijn uit dennehout, dat indertijd uit Duitsland moet zijn aangevoerd. In de dikte van de muur vond men resten van vroegere stookplaatsen.