Utrecht 60 jaar terug: Adamo treedt op in Tivoli

De Italiaanse-Belgische zanger en tieneridool Adamo is zaterdagavond tussen enige agenten in naar zijn auto gebracht na afloop van zijn optreden in het Utrechtse Tivoli. Een veertigtal jonge meisjes, in gloed gebracht door zijn hese stemtimbre, stond namelijk bij de uitgang te wachten om op een of andere wijze hun bewondering aan de 20-jarige te betuigen. Ook de Utrechtse politie weet echter hoe zulke eerbetuigingen kunnen uitvallen…, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 19 mei 1964.

Het optreden van Adamo in Tivoli is overigens bijzonder rustig verlopen. Reeds ver voor de aanvangstijd van het door Herman Stok gepresenteerde programma zaten de tieners – voornamelijk tussen de vijftien en zeventien jaar – soms nerveus giechelend of nagelbijtend, in samengebalde spanning te wachten op de dingen die komen gingen. Het aantal boven de twintigjarigen was zowat op de vingers van één hand te tellen, het aantal dergenen die nauwelijks of nog niet de lagere school hadden verlaten bij lange na niet. Ook zij bleken in staat de entree – variërend van drie tot acht gulden – te betalen.
De zaal werd onmiddellijk in de vereiste stemming gebracht door het optreden van de Blue Flames, vijf jongens (gitaren, drums en orgel) die meer lawaai dan melodie produceerden. Het opvallend enthousiaste drummertje bracht met veel gewiegel en gerij voortdurend zijn zelfde ritmische ‘variaties’.
Ten slotte organiseerde Stok een Top of Flop-programma met een jury uit de zaal, compleet met bel en toeter. Dat viel erg in de smaak en braaf heeft de zaal ‘meegewerkt’.
Na de pauze kwam dan het idool Adamo. Alleen zijn verschijning bleek al in staat te zijn een gejubel op te laten gaan. De Italiaanse Belg, die de vorige avond in het Amsterdamse Concertgebouw zijn gouden plaat had gekregen, bleek een mager, bleek jongetje te zijn, in een net donkergrijs kostuum, met over zijn hoofd gekamde haren en een zeker aantrekkelijke stem. Een voor een draaide Salvatore al zijn succesnummers af en het enthousiasme groeide.
Ook voor ‘Tombe la neige’ waren er reeds bloempjes en bazarsnuisterijen als polskettinkjes op het toneel geworpen. Na dit nummer stond de halve zaal op, een meisje wierp haar foto voor Adamo’s voeten en er klonken kreten als I love you. Een veertienjarig meisje trok zenuwachtig aan haar haren en deelde haar vriendinnen mee het ‘hartstikke goed’ te vinden. Een hoogstens vijftienjarige rolde voortdurend met haar ogen, te ontroerd om een woord uit te brengen.
Wij zeiden het al, de zaak is rustig verlopen. Na afloop gingen allen weer braaf naar huis toe. Dom waren natuurlijk die jongens met het spandoek: ‘Adamo is flop, wij zijn top’. De fans hebben reeds in de pauze zorg gedragen voor totale vernietiging.

Cookieinstellingen