Dodenherdenking op Fort Lunet I op 4 mei

Foto: Menno Bausch

Op 4 mei wordt er twee minuten stil gestaan bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die in en na de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld zijn omgekomen door oorlogsgeweld. Op het Utrechtse Fort Lunet I aan de Koningsweg vindt een bijzondere herdenking plaats van Utrechtse militairen die sinds de bevrijding 79 jaar geleden omkwamen bij verschillende missies. DUMS – De Utrechtse Muziekschool – verzorgt de muziek.

Dit is het vijfde jaar dat de gemeente Utrecht en De Utrechtse Muziekschool met medewerking van Defensie en Grounded een Utrechtse herdenking vanaf het solitaire Fort Lunet organiseren. Thema dit jaar is ‘de onschuldige burger in conflictgebieden’. Na een welkomstwoord zal wethouder Eva Oosters spreken voordat het taptoesignaal zal klinken. Daarna wordt er gezamenlijk twee minuten stilte gehouden. Vervolgens zal tijdens de herdenking spreker vanuit defensie Kapitein Hans de Herdt een persoonlijk verhaal vertellen. De Herdt is Irak-veteraan en zoon van een oorlogsveteraan. De namen van 79 Utrechtse veteranen, geboren Utrechters die zijn omgekomen tijdens missies sinds de bevrijding, worden genoemd als Rosalie Berends, harp-leerling bij DUMS, 79 fakkels ontsteekt. Tijdens dat ritueel spelen musici van DUMS muziek.

Publiek is welkom; kom op de fiets
Publiek is van harte welkom om deze Dodenherdenking bij te wonen. De herdenking vindt plaats op een betekenisvolle locatie: Fort Lunet I, Utrechts erfgoed met een militaire historie en momenteel ‘bewoond’ door de organisaties Grounded, BUI en BSO Het Fort van kinderopvang Ludens. Dit initiatief vanaf Fort Lunet is een aanvulling op de herdenking op het Domplein. Grounded zal de bezoekers een warm welkom heten. 
Let op: er is geen parkeergelegenheid voor auto’s, dus kom op de fiets! Er zijn stoelen aanwezig, maar aan te raden is om eventueel een picknickkleed mee te nemen.
Dodenherdenking op Fort Lunet I
Koningsweg 290, 3585 LD Utrecht
Zaterdag 4 mei 2024
Opening terrein 19.25 uur, start ceremonie 19.45 uur.

Cookieinstellingen