Utrecht 60 jaar terug: een rattenplaag op Kanaleneiland

Foto: UN 16 april 1964

Wij zullen de vlag uitsteken wanneer wij verlost zullen zijn van deze plaag, merkten enkele bewoonsters van woningen op de hoek van de Telderslaan en de Van Eijsingalaan, Kanaleneiland op. Hierbij doelden zij op de aanwezigheid van groepjes weinig vredelievende ratten, die op een braak liggend terrein achter deze woningen hun verblijfplaats hebben gekozen. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 16 april 1964.

Twee gaten in de grond tonen de duidelijke sporen waar de ratten in de afgelopen weken actief zijn geweest. Vlakbij de boxen onder de huizen is er ook een gat en mevrouw R. Bianchetti, op nummer 53, houdt haar hart vast dat de ratten straks zo’n grote gang hebben gegraven dat zij in de woning kunnen komen. Kleine beestjes zegt u? Mevrouw J. Terhark op nummer 57 maakt met haar handen een gebaar waarbij aan de afmetingen van de ratten geen twijfel wordt overgelaten: tenminste dertig centimeter en in enkele gevallen zelfs veel meer.
Sinds december zijn de woningen aan de Telderslaan – Van Eijsingalaan bewoond en reeds na enkele weken werd een rat gesignaleerd op het braakliggend terrein achter de huizen. Bewoonsters zouden zich met een klacht tot een of andere instantie hebben gewend, maar van daden was nog niets gekomen.
Dinsdagmiddag werd de gemeente gewaarschuwd en deze heeft met kracht de zaak aangepakt. Bij de gaten werd vergif neergelegd. Nu bestaat de hoop dat hierdoor een eind zal komen aan de angst van de bewoonsters, die begrijpelijk niet gediend warren met de dreigende inwoning van deze langstaarten.

Cookieinstellingen