Utrecht 60 jaar terug: de onthulling van het standbeeld van Francois Villon

Foto: UN 18-01-1964

Burgemeester jonkheer C.J.A. de Ranitz heeft vrijdagmiddag op de Pausdam het standbeeld van Francois Villon onthuld. Dit beeld, dat is vervaardigd door de beeldhouwer Marius van Beek uit Oosterbeek in opdracht van de Nederlandse Baksteenindustrie, werd door de voorzitter van de vereniging mr F.B.I.M. Janssens overgedragen aan de rector senatus veteranorum van het Utrechts Studenten Corps, de heer J.P. Eschauzier. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 18 januari 1964.

Waarom de Nederlandse Baksteenindustrie dit beeld aan het Studenten Corps en aan de stad Utrecht schonk wist mr. Janssens niet. Het initiatief was eigenlijk zomaar genomen, vertelde hij. Helaas was het voor de baksteenindustrie niet mogelijk om de dartele figuur van Francois Villon in steen te vangen en daarom had de beeldhouwer, de heer Van Beek, zijn toevlucht genomen tot een bronzen beeld staand op een bakstenen sokkel.
Ik weet zelf ook niet hoe het er uit ziet, zei mr. Janssens en daarom verzocht hij burgemeester De Ranitz om de onthulling plechtigheid te verrichten. Nadat het touw en het doek waren verdwenen konden de talrijke aanwezigen op de Pausdam de goed geslaagde creatie van de heer Van Beek in aanschouw nemen.
Francois Villon, de middeleeuwse dichter-boef, was in 1961 de hoofdpersoon van het in de middeleeuws-Franse sfeer gevierde lustrum van het Utrechts Studenten Corps. Nog steeds leeft de herinnering aan de charmante schavuit, die enige tijd de burgerij van Villonville, zoals Utrecht toen heette, in zijn ban hield zowel door zijn veelvuldig optreden in als buiten de domstad, als door het succes dat gevolgd werd met het door 7500 bezoekers bijgewoonde lustrumspel en de traditionele maskerade op het Domplein.
Mr. Janssens droeg aan het einde van zijn toespraak het beeld over aan de heer Eschauzier. Deze aanvaardde het geschenk met dankbaarheid. Het zal steeds een herinnering blijven aan het goed geslaagde lustrum van 1961 van het Utrechts Studenten Corps, aldus de rector senatus veteranorum.

Cookieinstellingen