Utrecht 60 jaar terug: straatnamen voor De Uithof

Foto: UN 15-01-1964

Heel wat suggesties zijn binnengekomen op het verzoek van het bureau voorlichting der Utrechtse rijksuniversiteit namen te verzinnen voor de straten, lanen, singels en watergangen in het nieuwe universitaire centrum De Uithof. Vandaag sloot de inzendtermijn, zodat nu een indruk kan worden gevestigd van de namen die men zich voorstelt straks in De Uithof aan te treffen. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 15 januari 1964.

De namen, zo werd indertijd gesteld, moeten gemakkelijk in het gehoor liggen, geen moeilijkheden opleveren bij het bestellen van de post en gemakkelijk uit te spreken zijn. Een voorstel was om de straten in De Uithof namen van delen van het menselijk lichaam te geven. Enkeldreef, Maaglaan en Zenuwensingel behoren dan tot de mogelijkheden. Grote teenlaan kan in de buurt van Wreefsteeg komen te liggen.
Ander voorstel was om de straten de namen van chirurgische instrumenten te geven. Condensorsingel ligt goed in het gehoor. Microscoophof, Objectiefstraat en Spatellaan eveneens.
Onderwerpen de studentenwereld betreffende bieden ook mogelijkheden. Zoals de Collegelaan, Pedelweg, Cum Laudeplein, Oratiesteeg, Togalaan, maar ook Veritas- en Unitasstraat, Academielaan, Propjessteeg, Promvendusweg en Dissertatiesingel.
Het Curatorium en het dagelijks bestuur van de rijksuniversiteit zullen uit de vele ingediende suggesties nu een keus maken. Wat overblijft zal worden voorgelegd aan het gemeentebestuur, die de uiteindelijke beslissing heeft over de naamgeving in De Uithof.

Cookieinstellingen