Utrecht 50 jaar terug: een rustige jaarwisseling

Foto: UN 02-01-1964

De jaarwisseling in Utrecht is dit keer bijzonder rustig verlopen. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 2 januari 1964. Politie en brandweer hebben bijna niet op hoeven te treden. Er waren wel enkele illegale kerstboomverbrandingen, maar die hebben geen enkele ernstige overlast gegeven. De brandweer heeft maar in drie gevallen een eind aan het vuurtje stoken gemaakt.

Bij de politie was uit voorzorg de wacht iets versterkt. Deze reserve is tot 2 uur in dienst gebleven. Toen was het al lang duidelijk dat Utrecht een rustige stad zou blijven.
Relletjes hebben zich evenmin voorgedaan. Wel heeft de politie soms moeten waarschuwen. Wanneer iemand al te overmoedig werd met het afsteken van vuurwerk of – zoals het in een enkel geval is gebeurd – voetzoekers in brievenbussen ging deponeren, dan kreeg men te horen zulks toch maar liever te staken. Procesverbalen zijn er niet gemaakt.
De Utrechtse brandweer, die zich erop had ingesteld een drukke nacht tegemoet te gaan, hoefde slechts drie maal in actie te komen.
Eigenlijk was de drukte rond de jaarwisseling al om half een bekeken. Van dat tijdstip af kwamen er in ’t berichtencentrum in het hoofdbureau van politie geen meldingen meer binnen. Steeds weer kon de man, die er de mobilofoon bediende zeggen: Alles is rustig.

Cookieinstellingen