Onthulling lantaarnconsole Anna Maria van Schurman

Foto: Mario Gibbels

Op zaterdagmorgen 2 december werd aan de Nieuwegracht, ter hoogte van de Keukenstraat, de lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman onthuld door locoburgemeester Lot van Hooijdonk. Dat meldt de website van Oud-Utrecht.

Maria van Schurman is door de bezoekers van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis in 2022 verkozen tot belangrijkste historische en betekenisvolle Utrechter. En daar is Van Hooijdonk trots op. Want Anna Maria van Schurman was de eerste vrouw die werd toegelaten op een Nederlandse universiteit. En ze vindt het ook passend voor Utrecht waar inmiddels zoveel vrouwen studeren. We kunnen Van Schurman volgens Van Hooijdonk dan ook zien als de moeder van de Nederlandse studentes. 
Voorzitter Dick de Jong van Oud-Utrecht vertelt dat 100 jaar geleden Oud-Utrecht is opgericht door burgemeester Fockema Andreae. Fockema Andreae had volgens De Jong veel hart voor de Utrechtse werven en de lantaarnconsoles aan de Utrechtse werven vertellen het verhaal van de stad en in dit geval dus ook voortaan het verhaal van Anna Maria van Schurman.

Cookieinstellingen