Utrecht 60 jaar terug: 738 ongelukken in de maand augustus

Foto: UN 23-09-1963

Het is een wonder dat er nog niet meer ongelukken gebeuren met bromfietsers, zegt de heer Th. J. de Vries, inspecteur bij de afdeling verkeer van de Utrechtse politie, wanneer hij het overzicht van de in augustus te Utrecht gebeurde ongelukken bespreekt. Niet minder dan 197 bromfietsen waren betrokken bij de 738 ongelukken die in augustus werden genoteerd. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 23 september 1963.

Je houdt je hart vast, wanneer je ziet hoe sommige bromfietsers rijden, zegt de heer De Vries. Men rijdt maar raak en stoort zich aan niemand. Volgens de heer De Vries wordt het aantal bromfietsers dat bij ongelukken betrokken is steeds hoger. Aanmerkelijk hoger in ieder geval dan het aantal fietsers. Van de laatsten waren in augustus maar 87 bij botsingen betrokken.
Augustus is een maand geweest met een bijzonder hoog aantal verkeersongelukken. De politie kwam tot een totaal van 738. Augustus 1962 gaf 587 ongelukken te zien, juli van dit jaar 666. In augustus kwamen bij de ongelukken vier mensen om het leven en werden 244 mensen gewond.
Dat het aantal aanrijdingen in augustus zo hoog was, was voor een groot deel te wijten aan het slechte weer. Het aantal kettingbotsingen was in verhouding tot andere maanden ook vrij hoog: 160.
Het verkeersoverzicht over augustus geeft nog iets opmerkelijks te zien: het komt weer meer voor, dat loslopende honden een ongeluk veroorzaken. In de maanden dat de honden alleen aangelijnd over straat mochten lopen, gebeurden dit soort ongelukken niet.

Cookieinstellingen