Utrecht 60 jaar terug: padvindersgroep Paul Kruger bestaat 75 jaar

Foto: UN 10-06-1963

De padvindersgroep Paul Kruger, een van de grootste van Utrecht met 75 leden, heeft het weekend het zilveren jubileum gevierd. Dit gebeurde met een tweetal demonstratiemiddagen op zaterdag en zondag in en rond het troephuis aan de Verlengde Burgemeester Norbruislaan, waar zaterdag ook de officiƫle opening geschiedde door de heer J.J. Kruger, een nazaat van Paul Kruger uit Zuid-Afrika. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op 10 juni 1963.

J.J. Kruger werd ingeleid door de voorzitter van de groepscommissie, dr. M. Wilhelmy. Deze haalde herinneringen op aan de oprichting van deze Zuilense padvindersgroep in 1938 door wijlen de heer K. Kievit, wethouder van Zuilen en de heer N. van Vliet, gemeente-architect van deze toenmalige gemeente. Destijds waren er 12 jongens lid, nu dus 75. Er zijn verschillende hordes en troepen. Dr. Wilhelmy sprak er zijn vreugde over uit, dat ook in de tegenwoordige tijd jongens nog warm voor het padvinderswerk waren te krijgen.
Dr. Wilhelmy constateerde dat het huidige troephuis, dat enkele jaren geleden vol trots in gebruik was genomen, alweer te klein was geworden. De lijfspreuk van Paul Kruger gebruikend, vertrouwde dr. Wilhelmy er op dat alles sal reg kom.
De heer Kruger er zijn voldoening over uit dat de naam van Paul Kruger ook in de herinnering van de Nederlandse jeugd voortleeft. Hij vertelde in zijn eigen Zuidafrikaanse taal over het leven van grote Zuidafrikaan die van krijgsman tot staatsman werd. De heer Kruger constateerde dat in deze tijd de volken van Zuid-Afrika en Nederland elkaar niet zo goed liggen. Hij hoopte dat ook dit weer reg sou kom.

Cookieinstellingen