Utrecht 60 jaar terug: stadsorgel de Lange Gavioli gaat naar Engeland

Foto: UN 16 februari 1962

In februari 1962 staat de Lange Gavioli, Utrechts bekende draaiorgel aan de Rijnkade in afwachting van het vertrek naar Londen. De Lange Gavioli gaat twee weken naar Engeland om deel te nemen aan een tentoonstelling over Nederland in een warenhuis. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 16 februari.

Het orgel, dat bezit is van de Stichting Stadsontspanning Utrecht, zal in Londen de Hollandse jaren dertig tot leven brengen met het spelen van operettes, walsen en tophits uit die tijd. In het warenhuis Selfridge zullen de Londenaren worden geconfronteerd met de melodieuze stem van Utrechts draaiorgel, op de tentoonstelling Dutch flower show 1962.
Mr. R. Josselin de Jong, directeur van de vereniging voor vreemdelingenverkeer Utrecht, vergezelt de Lange Gavioli op zijn tocht naar Engeland, waar hij maandag 19 februari de opening bijwoont.
V.V.V. Utrecht heeft, aldus de heer Josselin de Jong, het initiatief genomen om via de ambassadeur in Londen, prins Philip van Engeland, die erg orgel-minded is, een draaiboekje aan te bieden. Mocht de prins het boekje afdraaien dan klinkt hem de Roverssymfonie in de oren. Ook zal de Dom en slot Zuilen levensgroot aan de muur in het warenhuis Selfridge prijken. De Lange Gavioli zal zich niet geheel eenzaam voelen.
Die middag zal het orgel naar Hoek van Holland worden getrokken door de heer J. van Minnen. Hij is technisch vertegenwoordiger van het draaiorgel, of beter nog: welzijnsverzorger. Zijn handen houden angstvallig de draden en het zeil vast van de Lange Gavioli, waaraan de wind trekt en rukt. Zijn ogen dwalen af naar het water bij de Rijnkade waar het draaiorgel staat. De zorg voor de Lange Gavioli is hem wel toevertrouwd, hij behandelt de reus als een kabouter

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: een interview met topscorer Frans Geurtsen van Velox

Cookieinstellingen