Utrecht Archief verwerft panorama Lage Weide door Chris Schut

Foto: pixabay

Het Utrechts Archief heeft een indrukwekkend panorama verworven, ruim 1,5 meter breed en gemaakt door de bekende tekenaar Chris Schut. Het laat de polder Lage Weide zien, vlak voor de aanleg van het industrieterrein en de havens langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Schut maakte de aquarel in 1953 vanaf het dak van de toen splinternieuwe gashouder vlakbij de Rijksweg 2 (de huidige A2). Het gebied zou vlak daarna ingrijpend veranderen: de boerderijtjes en koeien maakten plaats voor havens en industrie. Een van de eerste veranderingen was de bouw van de elektrische centrale van de PEGUS aan de Atoomweg. Dit Provinciaal en Gemeentelijk Utrechts Stroomleveringsbedrijf was hoogstwaarschijnlijk ook de opdrachtgever voor het maken van deze tekening. De oude elektrische centrale is op de tekening te zien aan de overzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal. De nieuwe centrale werd recht tegenover de oude gebouwd.
De hele stad Utrecht lag hier nog achter het kanaal: 1953 was het jaar vóór de grenswijzigingen van de gemeente Utrecht waarmee het mogelijk werd om flink uit te breiden. Links zijn de Werkspoor-fabrieken te zien, die toen nog in de gemeente Zuilen stonden. Verder opvallend is de detaillering van de stad, waardoor bijna alle kerktorens herkenbaar zijn in het panorama.
De aquarel is een mooie aanvulling op de verzameling van ruim 400 tekeningen van Chris Schut die het archief al bezit. Schut stond bekend om de bijna fotografische precisie waarmee hij tekende. Die tekeningen maakte hij ook echt ter plekke, dus niet thuis van een foto. Of hij ook deze aquarel van dit formaat een hoge, winderige gashouder heeft uitgewerkt, blijft waarschijnlijk een vraag.

Cookieinstellingen