Beschilderde groepsschuilplaats brengt waterlinie tot leven

Cor Jansen (directeur Utrecht Marketing), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) , Jelka Both (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) en Bea de Buisonjé (bestuurder Waterschap AGV)
Cor Jansen (directeur Utrecht Marketing), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) , Jelka Both (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) en Bea de Buisonjé (bestuurder Waterschap AGV)
Foto: provincie Utrecht

Gisteren onthulden gedeputeerde Rob van Muilekom, Jelka Both, hoofd Staatsbosbeheer en Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing een beschildering van de Verfdokter op een  groepsschuilplaats van de Hollandse Waterlinies in Noorderpark Ruigenhoek.

De beschildering verbeeldt hoe soldaten de schuilplaats gebruikten tijdens oorlogsdreiging. Rob van Muilekom: ”De beschildering is fantastisch om te zien, je wordt echt even teruggezet in de tijd. Het geeft een goed beeld hoe de soldaten letterlijk schouder aan schouder bescherming zochten in deze groepsschuilplaats. Op deze manier worden de verhalen van de Hollandse Waterlinies zichtbaar. We hebben er weer een icoon bij.”
De groepsschuilplaats is beschilderd door de Verfdokter, Robert-Jan Brink, in opdracht van de provincie Utrecht. De Verfdokter is bekend van zijn muurschilderingen, waarin hij typisch Utrechtse zaken uitbeeldt als de Domtoren en de Rode Brug. Zijn levensechte schildering op de groepsschuilplaats maakt de Hollandse Waterlinies zichtbaar en beleefbaar voor huidige en toekomstige generaties en is een inspiratiebron voor bezoekers. Dit kunstwerk maakt deze zomer dan ook deel uit van een kunstroute van het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies.
Ook werd een beoogd landschapsontwerp vlak bij het Gagelbos ‘Ontmoeting met het inundatieveld’ van HKU-student Myrdinn Veldhuis in de schijnwerpers gezet. Het ontwerp, uitgewerkt in opdracht van waterschap AGV, maakt het vroegere verhaal van water als wapen inzichtelijk in een hedendaags ontwerp. De beide kunstwerken passen goed in de huidige ontwikkelingen rondom Fort de Gagel en dragen bij aan een aantrekkelijke entree naar recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek.
De huidige restauratie en herbestemming met horeca van Fort de Gagel in opdracht van de gemeente Utrecht draagt ook bij aan het beleefbaar maken van de waterlinie. Samen met Fort Ruigenhoek ligt het fort in recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek waar steeds meer te beleven valt, zoals een speelbos, picknickplekken evenementen en wandel- en fietsroutes.
Er liggen meer dan 600 betonnen groepsschuilplaatsen, type P, in het waterlinielandschap tussen Muiden en de Biesbosch. Ze zijn gebouwd tussen 1939  en 1940 en waren bedoeld om tot twaalf Nederlandse soldaten tijdens de verwachte aanval vanuit Duitsland te laten schuilen. Ze zijn echter nooit voor dit doel gebruikt.

Cookieinstellingen