Onderzoek naar de Limes aan de Universiteit Utrecht

Foto: Mario Gibbels

Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) heeft 4,1 miljoen euro binnengesleept om samen met een team onderzoek te doen naar de limes, de vroegere grens van het Romeinse Rijk die door Nederland loopt. Ze vertelt het AD over haar plannen.

Er is al veel opgegraven van en onderzoek gedaan naar de limes. “We weten inderdaad al veel, maar de kennis is nogal verspreid en versnipperd,” legt Stevens uit. “We willen nu alles wat we weten bij elkaar voegen, bundelen om tot één beeld te komen van de limes in Nederland.” Daar komt bij dat we door de tijd heen de limes anders zijn gaan zien: vroeger werden ze beschouwd als harde grens, maar nu meer als ontmoetingsplek waar twee culturen samenkwamen. Ook dit wordt meegenomen in het onderzoek.
Het onderzoek van Stevens en haar team wordt flink vernieuwend. Zo worden de nieuwste methoden uit de ecologische genetica toegepast om onderzoek te doen naar ziektes en eetpatronen. Daarnaast wordt het publiek veel betrokken bij het onderzoek. “Geïnteresseerden, amateurarcheologen, mensen die met een metaaldetector vondsten hebben gedaan, mensen die heel veel weten over een gebied of over één onderwerp,” zegt Stevens. “Er komen workshops, lezingen, publieksmanifestaties.”

Reacties