Utrechtse struikelsteentjes krijgen nieuwe locatie in Wijk C

Foto:

Op woensdagochtend 30 oktober worden voor het adres Bergstaat 6 in Wijk C met een bijzondere bijeenkomst drie struikelsteentjes onthuld met drie namen van in de oorlog vermoorde joodse mensen. Het zijn de namen van de ouders en de oudste zus van de voormalige Utrechtse huisarts Bram Querido (1911-1999), die bekendheid kreeg als sportarts bij FC Utrecht.

Zijn ouders zijn Levie Querido (1882-1943, Sobibor) en Roosje Querido-Lever (1881-1943, Auschwitz). Brams oudste zus was Sara Hilversum-Querido (1905-1943, Sobibor). Zijn andere zus Judith (1906-1994) overleefde de oorlog, net als Bram.
Op zondag 6 oktober j.l. werden de drie steentjes geplaatst in het wegdek nabij de Nieuwe Daalstraat. Corrie Huiding, die al jaren tijdens de Open Joodse Huizen-route in haar huis op Bergstraat 6 vertelt over de oorlogsgeschiedenis van familie Querido, zag echter dat deze locatie niet juist was. Het huis waarin een deel van het gezin woonde – en dat inmiddels afgebroken is – stond een eind verderop. Ze nam contact op met nabestaanden van de vermoorde familieleden en gezamenlijk kwamen ze op het idee om de struikelsteentjes te leggen op de plek waar het hele gezin nog bij elkaar woonde: op Bergstraat 6. Hun plan werd direct akkoord bevonden door de gemeente Utrecht en de werkgroep die in onze stad de plaatsing van de ‘Stolpersteine’ coördineert.
De in 1936 geboren dochter van Sara, Roos Jongejan-Hilversum, is geweldig blij met het initiatief van Corrie Huiding. De 83-jarige vrouw, die nog levendige herinneringen heeft aan haar moeder en grootouders, zal de steentjes onthullen. Ook andere familieleden van de Querido’s zijn aanwezig.
De bijeenkomst begint woensdag 30 oktober om 11 uur. Rond de onthulling is er een toespraak van een familielid van de Querido’s en van Corrie Huiding. De vrouwelijke rabbijn Navah-Tehila Livingstone zegt het ‘kaddisj’, een van de belangrijkste gebeden in de joodse liturgie, en theatermaakster Marlies Hautvast zingt het lied ‘De jidden van wijk C’ dat in 2015 geschreven is door Jos Bours.
Struikelsteentjes (in het Duits ‘Stolpersteine’) zijn stenen met messing plaatjes waarop namen staan van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Ze zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Je struikelt erover op straat, met je hoofd en je hart.
De steentjes op de Nieuwe Daalstraat zijn nu weggehaald. Na de plaatsing op 30 oktober heeft Utrecht er weer 62.

Cookieinstellingen