Utrecht 50 jaar terug: een vegetarisch eethuis op de Springweg

Foto: UN

Hans en Brechje van Cuijlenburg openen op Sint-Jansdag, 24 juni 1969, hun vegetarisch eethuis en kruidentheeschenkerij ‘De Groene Waterman’ aan de Springweg. Zo meldt het Utrechts Nieuwsblad de dag ervoor. Op die dag zullen Hans en Brechje notenbladeren, korenbloemen en Sint-Janskruid plukken en die ophangen aan ramen en plafonds. En dan kan de eerste vegetarische maaltijd opgediend worden.

Het idee voor het vegetarisch eethuis is ontstaan vanuit hun eigen leefwijze, vertelt Hans in het Utrechts Nieuwsblad. Ze zijn ongeveer een jaar geleden vegetariĆ«r geworden. ‘Ook omdat we het lekkerder vonden’, vertelt Brechje. Ze belde in december naar het Monumentenfonds en kreeg de heer Thoomes aan de lijn die ook vegetariĆ«r bleek te zijn. Thoomes heeft volgens Brechje en Hans er werk van gemaakt zodat ze in januari het huis aan de Springweg toegewezen kregen. Van de gemeente kregen ze een subsidie van 750 gulden, genoeg om verf en kwasten voor te kopen om de binnenkant op te knappen. Het Monumentenfonds zou de buitenkant onder handen nemen.
Daarna kwam er een onderhoud met wethouder Van der Vlist. Die liep er volgens Hans en Brechje ook helemaal warm voor en adviseerde om een stichting te vormen omdat je dan een grotere kans maakte op subsidie. De stichting De Groene Waterman werd gevormd en de subsidie aangevraagd. Hans en Brechje hebben goede hoop dat het geld ook zal komen.
Op de eerste verdieping van De Groene Waterman staat alles te wachten op de eerste gasten, schrijft het Utrechts Nieuwsblad. In de ruimte hangt een heerlijke kruidengeur, die afkomstig is van de vele kleurige kruidenboeketten aan de muren.
Hans zal koken. Voor een basismaaltijd vragen Hans en Brechje een rijksdaalder. In deze maaltijd zitten, ondanks de afwezigheid van vlees, alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn. Veel granen, boekweit, volle rijst die voor de nodige eiwitten zorgt en altijd verse groenten die niet met chemische middelen bespoten zijn.
Over een maand ongeveer zal de theeschenkerij open gaan, die Brechje voor haar rekening neemt. Alle soorten thee, malve-, pepermunt-, berkeblad en een mengsel van de verschillende soorten kunnen de bezoekers krijgen. Bovendien is er behalve de theeschenkerij en het eethuis ook de verkoop van tijdschriften en boeken over magie, mystiek, geestelijke stromingen en alles over vegetarisch eten.
Ofschoon de theeschenkerij nog niet open is, zullen Hans en Brechje de dag erna tegen vier uur ’s middags alle belangstellenden een kopje Sint-Jansmengthee aanbieden om de opening te vieren.

Cookieinstellingen