Nieuwe muurschildering toont historisch panorma gebied rond Vaartsche Rijn

Foto: gemeente Utrecht

Wethouder Lina Voortman heeft vrijdagmiddag 7 september een nieuwe muurschildering ontuld op de hoek van de Jutfaseweg en de Westravenstraat die de Utrechtse geschiedenis langs de Vaartsche Rijn verder tot leven brengt. Het werk, gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Jos Peeters, is een historisch panorama van het gebied vanaf het begin van de Jutfaseweg tot aan de Oranjebrug.

Het toont onder andere de verdwenen Jeremiebrug en verwijst naar de spoorhalte die van 1893 tot 1935 op de plek gevestigd was waar zich nu het NS-station Vaartsche Rijn bevindt. Verder zijn er veel historische gebouwen langs de waterweg te zien, waarvan de Watertoren en de UMS-Pastoefabriek nog steeds opvallende blikvangers zijn. Op een nieuw informatiebord wordt in detail uitleg gegeven over wat er te zien is op de muurschildering.
Precies tegenover het nieuwe kunstwerk, op de andere hoek van de Westravenstraat met de Jutfaseweg, maakte Peeters eerder al een historische schildering. In 2015 verbeeldde hij daar het deel van de Vaartsche Rijn vanaf de Oranjebrug naar het zuiden. Daar is ook een kaart uit 1696 te zien van het gebied.
Rivierenwijkbewoner Harry van Staa, tevens voorzitter van Huurdersvereniging Maasplein en omstreken, is de initiatiefnemer van de nieuwe schildering. Samen met de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht benaderden ze de eigenaar van het pand op de hoek Westravenstraat-Jutfaseweg met de vraag of het werk op zijn muur mocht verschijnen.
Kunstenaar Jos Peeters (1956) maakte in opdracht van de gemeentelijke werkgroep al vele schilderingen in de stad. Recente werken zijn de schildering aan de Oosterspoorbaan (2017) en zijn Tour-ode aan de Kruisdwarsstraat (2015).
In het project is tevens nauw samengewerkt met de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven.

Cookieinstellingen