12e eeuwse resten Catharijneklooster terug naar de binnenstad

Foto: CU 2030

De originele 12e eeuwse resten van het Catharijneklooster, die in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn opgegraven op het Vredenburg, komen terug naar de binnenstad.

De bijzondere resten staan nu nog op een rotonde op de Burgemeester Middelweerdbaan in Leidsche Rijn maar komen in de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 juni weer thuis. Er is een passende plek gevonden tussen TivoliVredenburg en nieuwe singel, bij de nieuwe brug naast Hoog Catharijne.

De resten waren tot 2009 ook al in de binnenstad te zien, bij Muziekcentrum Vredenburg, ze zijn toen tijdelijk naar Leidsche Rijn verplaatst voor de bouw van TivoliVredenburg.

Het Catharijneconvent (klooster) dateert waarschijnlijk uit de vroege 12e eeuw. Utrecht kreeg in 1122 stadsrechten en toen begon men met het bouwen van de eerste stadsmuur. Op dat moment stond het klooster er al. De stadsmuur ging gewoon om het klooster heen. Met de bouw van kasteel Vredenburg, weer zo’n 400 jaar later, is het klooster grotendeels gesloopt en deels ingepast in het nieuwe kasteel.

Da’s ook het bijzondere aan de resten. Het is precies een stuk dat deze inpassing laat zien. De ene helft is tufsteen van het klooster en de andere helft is baksteen van het kasteel. Het stuk laat dus zien hoe het ene oude gebouw is verwerkt in het andere nog oudere gebouw.

Cookieinstellingen