Bijna een op de vijf kinderen in Overvecht heeft geen zwemdiploma

Foto: Pixabay

In de wijk Overvecht heeft slechts 81 procent van de kinderen in groep 7 van het basisonderwijs een zwemdiploma. Gemiddeld heeft 94 procent van de kinderen in Utrecht in groep 7 minimaal één zwemdiploma. Dat schrijft wethouder Paulus Jansen in een brief over de zwemvaardigheid van Utrechtse kinderen aan de gemeenteraad.

In de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, NoordOost en Oost ligt het percentage kinderen met een zwemdiploma rond de 99 procent. In Noordwest is dat percentage 89 procent, in Zuid-West 91 procent en in Zuid 92 procent.

In Utrecht zijn in totaal 118 primair onderwijs scholen en 4 speciaal primair onderwijs scholen. In de bovengenoemde wijken met een lager zwemvaardigheidspercentage zijn er 48 scholen. Afgelopen periode zijn 44 scholen in deze wijken benaderd om komend schooljaar te gaan, of blijven, deelnemen aan het schoolzwemprogramma. Hieronder zijn 8 scholen die nog niet deelnamen aan het schoolzwemprogramma.

In het schooljaar 2017-2018 gaan 2 nieuwe scholen deelnemen aan het schoolzwemmen, 2 scholen starten naar verwachting na de herfst- of kerstvakantie. Met 3 scholen is de gemeente in gesprek over schoolzwemmen in het schooljaar 2018-2019. Daarnaast blijven 33 scholen die nu al gebruik maken van het schoolzwemmen ook in het komende schooljaar meedoen. In totaal verwacht de wethouder dat volgend schooljaar ruim 1200 kinderen deelnemen aan het schoolzwemmen.

De belangrijkste reden voor scholen om niet deel te nemen aan het schoolzwemmen is de grote druk op het behalen van de onderwijs leerdoelen. Schoolzwemmen vraagt veel tijd. Het komend schooljaar wordt om deze reden bij 2 scholen een passend zwemlesaanbod gedaan waarin een deel van de zwemlestijd buiten de reguliere schooltijd valt.

Echter door de zorgen over de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij scholen hebben 4 scholen besloten het komend schooljaar niet meer deel te nemen aan het schoolzwemprogramma. Het ongeluk in Rhenen in 2015 met het schoolzwemmen heeft hierin sterk bijgedragen.

Toch is de wethouder positief over de nieuwe ontwikkelingen binnen het schoolzwemprogramma. Er ligt een voorstel bij de gemeenteraad om vanuit de ‘Inzet extra middelen kinderen in armoede’ in te zetten op schoolzwemles. Met deze extra middelen worden kinderen die deelnemen aan het schoolzwemmen de mogelijkheid geboden om het zwemdiploma A te behalen. Hiervoor worden de zwemlessen geïnensiveerd en een naschools aanbod aangeboden in de schoolvakanties. De wethouder hoopt met dit vernieuwde aanbod meer scholen te bewegen om in de komende schooljaren deel te nemen aan het schoolzwemmen.

Reacties

Cookieinstellingen