Al 25 jaar deelauto’s van Greenwheels in Utrecht

Foto: greenwheels

Utrechters maken al 25 jaar gebruik van de deelauto’s van Greenwheels die op maar liefst 280 plekken in de stad geparkeerd staan. In de komende maanden komen er vijftig deelauto’s bij.

Utrecht is na Amsterdam en Rotterdam de derde stad in Nederland met dit autodeel-jubileum. “Met deelauto’s hebben we een positieve impact op de leefbaarheid in de stad”, zegt Andrew Berkhout, algemeen directeur bij Greenwheels. “We zien in heel Utrecht een toename in het gebruik van onze deelauto’s en daarom blijven we ons aanbod steeds verder uitbreiden.”
Op 24 november 1997 kreeg Greenwheels akkoord op het plaatsen van de eerste deelauto de Aquamarijnlaan 17. Een week later op 30 november 1997 werd deze geplaatst onder het bord ‘autodate’ tegenover winkelcentrum Smaragdplein in de wijk Hoograven. Dit was de eerste deelauto van Greenwheels die bewoners in Utrecht konden gebruiken.
Inmiddels staan er 280 Greenwheels-auto’s op eigen locaties, verdeeld over de hele stad Utrecht. De populariteit van de deelauto’s neemt alleen maar toe. Alleen al in 2021 steeg het aantal gebruikers met 23% ten opzichte van 2020. Met hun deelauto maken Utrechters gemiddeld ritjes van 7,7 uur en 71,3 kilometer. Een deelauto in Utrecht heeft ongeveer dertig gebruikers, waarmee het gelijk loopt met de rest van Nederland. Samen met de gemeente Utrecht werkt Greenwheels aan het plaatsen van vijftig nieuwe auto’s op verschillende plekken, wederom verdeeld over de stad.
Autodelen is een milieuvriendelijker alternatief voor autobezit. De impact op steden is bewijsbaar aanzienlijk. Elke geplaatste deelauto zorgt voor gemiddeld elf auto’s minder op straat, blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng*. Acht personen doen hun eigen auto de deur uit, drie schaffen er geen aan. Zo hebben Greenwheels-rijders al 224.400 m2 ruimte bespaard. Dit staat gelijk aan 45 voetbalvelden. Daarnaast rijdt een gemiddelde gebruiker op jaarbasis 1.947 kilometer minder dan voor het gebruik van een Greenwheels-auto.

Reacties

Cookieinstellingen