Eneco controleert warmtenetten met inspectievluchten

Foto: Eneco

Eneco inspecteert binnenkort met een klein vliegtuig de warmtenetten van Utrecht en Nieuwegein. Zo worden onregelmatigheden in de warmtenetten zichtbaar en weet Eneco waar onderhoud nodig is.

Een klein propellervliegtuig van het gespecialiseerde bedrijf Miramap zal met een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de warmteleidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld brengen. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiƫnt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.
Eneco verwacht een of meerdere vluchten uit te voeren tussen 28 januari en eind april 2022. Het scannen van de warmtenetten is alleen mogelijk als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23:00 uur. Het besluit om te gaan vliegen wordt kort voor de vlucht genomen. Zo kan er in de middag besloten worden om diezelfde avond nog de inspectievlucht uit te voeren. Dit geldt ook voor de weekenden.
Het is de tweede keer dat Eneco een inspectievlucht boven de Utrechtse regio maakt. Ondanks dat er gekozen is voor een stil(ler) type vliegtuig, kunnen de inspectievluchten voor enig geluidsoverlast zorgen. Dit is mede doordat het vliegtuig een tijd boven hetzelfde gebied heen en weer vliegt om het gehele warmtenet te scannen. Afhankelijk van de aanvliegroute en eventuele windrichting, kan het vliegtuig ook in de omringende gemeenten te horen zijn.

Reacties

Cookieinstellingen