Het bedrijf
Plant Army heeft naar elk onderdeel van een winterjas gekeken en die vervolgens verbeterd: van het doek tot de stikgaren, van de vulling tot voering. Deze verbetering is volgens Plant Army hard nodig. Kleding zit vol zichtbare en onzichtbare giftig bestanddelen. Met deze jas bewijst Plant Army dat dit allemaal onnodig is.
Xander Slager, founder van Plant Army: "We zijn voor de ontwikkeling van deze jassen teruggegaan naar de natuur, want daar zijn toch vaak de meest simpele en elegante oplossingen te vinden. Het resultaat is een warme, waterafstotende, comfortabele winterjas."
De winterjassen van Plant Army zijn wax coats; waxen is een klassieke Schotse techniek uit de 15e eeuw om jassen waterafstotend te maken en te onderhouden. Een goed onderhouden Plant Army jas gaat zo jaren mee.
Vaak is de coating van jassen een groot probleem; die zit veelal vol met giftige stoffen om ze wind- en waterafstotend te maken. De wax die Plant Army hiervoor gebruikt is EverWax; een geweldig plantaardig alternatief. Deze plant-based wax, ontwikkeld door het befaamde, Schotse Halley Stevenson, is samengesteld uit restproducten van de EU voedselindustrie. Het is een blend van olijfolie, koolzaad en castor bonen.
Als je elk onderdeel van een jas opnieuw gaat bekijken valt pas echt op hoe kleding enorm veel verborgen ellende bevat. Neem de stikgaren: 95% van de 100 miljard kledingstukken die wereldwijd per jaar worden geproduceerd, bevat polyester stikgaren. Gemiddeld zo’n 40 meter per kledingstuk. Plant Army jassen worden daarom doorgestikt met stikgaren van biologisch katoen.
Door op die manier naar elk onderdeel van een jas te kijken, bleek extreem veel winst te behalen. Xander Slager: "Onze planeet zou niet moeten lijden onder de impact van slecht gemaakte kleding vol met giftige bestanddelen. Wegwerpmode zou er niet meer moeten zijn. Daarom zijn wij Plant Army gestart. Wij zijn een non-toxic jassenmerk, 99% plant-based en we streven naar 100%.”
Alles aan de jas is plant-based - behalve de rits en de knopen. De YKK rits is van koper en de ritstrekker van zink, de knopen zijn eveneens van YKK en gemaakt van roestvrijstaal. Er zijn ritsen van suikerriet beschikbaar, maar die voldoen op dit moment simpelweg niet aan de kwaliteitseisen voor een winterjas. En knopen van hout - waarvoor je een knoopsgat in de stof moet maken - zijn niet functioneel.
Plant Army kiest nu voor metaal (geen legeringen) om zeker te weten dat deze jas lang meegaat en met blijvend plezier gedragen wordt.
Plant Army ontwerpt op basis van drie circulaire principes:
1. Ze creëren geen afval of vervuiling
2. Ze streven naar duurzaamheid
3. Hun producten zijn recyclebaar of biologisch afbreekbaar
Plant Army is ontstaan uit een samenwerking tussen Xander Slager van
New Optimistdat is gevestigd in Amsterdam en INCK, een springplank voor nieuwe ideeën opererend vanuit Utrecht.
New Optimist is een winkel met een eigen textielatelier in hartje Amsterdam. Hier ontwerpen, knippen en naaien zij duurzame kledingstukken. Door de makers en het productieproces in de schijnwerpers te zetten, viert New Optimist het mooie ambacht van het maken van kleding.
Zijn ervaring in de mode industrie gaat terug tot 1996. In 2008, toen de financiële crisis toesloeg, realiseerde hij zich dat het anders moest. Hij richtte UnitedStyles.com op; een plek waar consumenten zelf hun kleding konden designen en daarna laten produceren.
Daarna volgde het succesvolle outerwear-merk SPOOM dat werd verkocht in 14 landen, in 800 winkels, waar hij ervaring op deed met het produceren van jassen.
Vanaf 2014 kwam de opdracht aan zichzelf: produceer een jas waar alles aan klopt. Dat werd zeven jaar later de Plant Army parka; de eerste functionele plant-based winterjas.