Metalektro-medewerkers regio Utrecht leggen maandag werk neer

Foto: Jon Kline via pixabay

Metalektro-medewerkers in de regio Utrecht leggen maandag 19 april het werk voor 24 uur neer. Ze voeren actie voor een betere cao. Murat Şekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘De omzet en de winsten in de sector stijgen weer. Intussen werken werknemers zich een slag in de rondte om aan de stijgende productie te voldoen. Het enige wat ze daarvoor terug willen, is een eerlijke en moderne cao.’

Maandag wordt gestaakt bij SAB Profiel, Gispen, Koninklijke Nederlandse Munt, Otis, Schindler, Kone, Mitsubishi Turbo Charger, Nedal, Dynniq en VDL PMD. De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen, die in januari begonnen. Tot nu toe hebben duizenden stakers zich ingeschreven. Dat gebeurt voor het eerst in staakstraten waar met de auto doorheen gereden wordt.
Door corona zijn er geen grote stakingsbijeenkomsten. ‘De stakingsbereidheid is er niet minder om en wordt met de tijd alleen maar groter. Zeker nu de medewerkers inzien dat corona geen reden is om een normale cao tegen te houden’, aldus Şekercan.
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Şekercan: ‘Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van omgerekend 1,1 procent per jaar, terwijl de inflatie bijna 2 procent is. Dat is dus volstrekt onvoldoende.’
Ook is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt. 
De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als Thyssen Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Reacties