Eenderde woningen in Utrecht wordt gekocht door mensen die er niet gaan wonen

Foto: Tumisu via pixabay

Maar liefst een derde van de te koop staande woningen (34 procent) in Utrecht en andere grote steden is gekocht door mensen die hier niet zelf in gaan wonen. Starters op de woningmarkt die een huis willen kopen, kunnen vaak niet opbieden tegen de particuliere investeerders. En als ze hetzelfde huis vervolgens willen huren, worden ze geconfronteerd met hoge huurprijzen. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster in handen van Kassa.

Van de circa acht miljoen woningen in Nederland zijn er inmiddels ongeveer 680.000 in handen van particuliere investeerders. Dit zijn particulieren die een extra woning kopen waar ze niet zelf gaan wonen of grote investeerders die massaal huizen verhuren. Niet alle woningen die in 2020 zijn aangekocht, zijn onttrokken aan de woningmarkt: een deel is door een particuliere investeerder gekocht van een andere particulier investeerder.
Deze week heeft de Tweede Kamer ingestemd met een zelfbewoningsplicht van vijf jaar. Gemeenten krijgen dan de mogelijkheid bepaalde wijken aan te wijzen waarbij de nieuwe koper van een woning daar minimaal vijf jaar zelf moet wonen voor het pand verhuurd kan worden. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.
In het laatste kwartaal van 2020 ging in Utrecht zelfs 40 procent van de te koop staande woningen naar particuliere beleggers. Dat is fors hoger dan in de vergelijkbare periode in voorgaande jaren.

Reacties