Buitenlandse investeringen leveren de regio Utrecht ruim 50 miljoen euro op

Foto: provincie Utrecht

Nieuwe buitenlandse bedrijven en uitbreiding van gevestigde bedrijven uit het buitenland, levert de provincie Utrecht naar verwachting ruim 50 miljoen euro aan investeringen op. Dat blijkt uit cijfers van Trade en Invest Utrecht Region. Zowel al gevestigde ondernemingen alsook 19 nieuwkomers droegen vorig jaar bij aan de investering.

Verwacht wordt dat dit ruim 650 banen op zal leveren. Daarnaast heeft Trade en Invest rond de 100 bedrijven geholpen hun activiteiten naar het buitenland uit te breiden. Bijvoorbeeld door deelname aan missies naar Duitsland, China en Taiwan. Ook dat levert banen op in de regio Utrecht.
De cijfers laten zien dat buitenlandse bedrijven van groot belang zijn voor de regio. Internationale ondernemingen versterken de regionale economie en bieden aansluiting op internationale netwerken. Ook leveren investeringen uit het buitenland een steeds grotere bijdrage aan toekomstbestendige en duurzame werkgelegenheid in de regio (en daarbuiten).
De cijfers laten ook zien dat de regio haar positie als een van de meest competitieve regio’s in de EU weet vast te houden. In oktober werd de provincie voor de vierde achtereenvolgende keer door de Europese commissie in de top drie van de Regional Competitiveness Index (RCI) gezet. Door onder meer te zoeken, benaderen en aantrekken van internationale bedrijven, door het actief blijven stimuleren van talent binnen het onderwijs en door het investeren in handelsbevordering en -missies streeft de provincie ernaar om komende jaren op de ranglijst te stijgen.
Het team van Trade & Invest van Utrecht Region blijft zich ook in 2020 inzetten voor het aantrekken van nieuwe internationale bedrijven en investeringen in het algemeen en binnen het domein Gezond Stedelijk Leven in het bijzonder. De focus zal daarbij liggen op de sectoren Life Sciences & Health, IT & Gaming en Innovatie & Duurzaamheid.
Freshworks is een voorbeeld van een nieuwkomer die in 2019 een vestiging in de regio heeft geopend (door de inzet van Utrecht Region). Dit Amerikaanse bedrijf is een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van software voor klantenbinding in sectoren als travel, e-commerce, zorg, retail en dienstverlening.
Raymond Hüner, General Manager Benelux & Nordics: “Toegang tot talent en nabijheid tot klanten zijn belangrijke redenen waarom we ons in de regio Utrecht hebben gevestigd. Het team van Utrecht Region heeft ons daarbij uitstekend geholpen”. Freshworks verwacht in totaal ongeveer 60 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren.

Reacties