Tentoonstelling kubusgebouwen Rietveld in Huis van de Provincie

Foto: provincie Utrecht

Van 24 oktober tot en met 21 december 2017 (uitgezonderd 14 december) is een tentoonstelling over de kubusgebouwen van Gerrit Rietveld tijdens kantooruren te zien in het Huis van de Provincie. Gerrit Rietveld staat bekend als aanhanger van de ‘De Stijl’. Het Rietveld Schröder huis in Utrecht en de rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat hij zich daarna aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’. De Nederlandse variant van de Internationale Stijl.

De kubusgebouwen geven de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld weer voor eenvoudige geometrische volumes en als overtuigd Humanist, met name voor de kubus als meest menselijke elementaire vorm. De tentoonstelling is samengesteld uit vijf door Rietveld ontworpen gebouwen die met hun kubusvorm een bijzondere reeks vormen binnen het oeuvre van de architect. De vijf gebouwen zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Gerrit Oorthuys, Rietveld kenner, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed.

Te zien tijdens kantooruren van 24 oktober 2017 tot en met 21 december 2017 (met uitzondering van 14 december) in het Huis van de Provincie, Archimedeslaan 6 in Utrecht. 

Cookieinstellingen