Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht maken het mogelijk dat ook kinderen van gezinnen die moeilijk rondkomen, een bril kunnen krijgen als deze na een oogmeting nodig blijkt. Als enige voorwaarde geldt dat de gezinnen in Utrecht wonen en in het bezit zijn van een U-pas.
Omdat kinderbrillen niet in het basispakket zitten, lopen kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben het risico dat ze geen bril kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien. Het niet hebben van een bril, terwijl deze nodig is, kan leiden tot een lui oog, scheelzien of blijvende slechtziendheid. Hierdoor kan een kind minder goed meedoen in de maatschappij en op school, wat kan leiden tot lagere schoolprestaties. Later kan dat weer gevolgen hebben voor de kansen op de arbeidsmarkt. De negatieve impact op de gezondheid van een kind kan dus leiden tot slechtere sociale en economische omstandigheden.
Investeren in kinderen
In Utrecht groeien zo'n 8000 kinderen op in een huishouden met een inkomen tot 125% van het wettelijk sociaal minimum. De gemeente kiest er voor om extra te investeren in deze gezinnen en kinderen. Dat is vastgelegd in de nota ‘Gelijke kansen voor een zeker bestaan’. De investering in kinderbrillen voor U-pashouders past daarbij.
Om deze gezinnen en kinderen aan de juiste zorg te helpen, hebben Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht de handen ineengeslagen. Kinderen kunnen een gratis oogonderzoek laten doen bij de opleiding Orthoptie van de HU. Als hieruit blijkt dat ze een bril nodig hebben, krijgen ze op vertoon van een U-pas ook een gratis bril, vergoed door de gemeente. De HU heeft hiervoor afspraken gemaakt met een brillenleverancier en lokale opticiens.
“Bij de HU leiden we door middel van onderwijs en praktijkonderzoek studenten op tot zelfstandige professionals. Al tijdens het opleiden, streven we ernaar bij te dragen aan maatschappelijke opgaven. In Utrecht zijn er grote gezondheidsverschillen. Deze samenwerking is een mooi, concreet voorbeeld van hoe wij met onze studenten, docenten, onderzoekers en partners impact kunnen hebben op het creëren van gelijke kansen op gezondheid en welzijn”, stelt Lizet van Ewijk, associate lector en één van de programmaleiders GEZOND&WEL bij Hogeschool Utrecht.
Linda Voortman, wethouder bij de gemeente Utrecht: “Veel gezinnen met kinderen in Utrecht hebben moeite om rond te komen. Terwijl we weten dat opgroeien in armoede zoveel effect heeft op gezondheid en de kansen in je verdere leven. Met dit initiatief slaan we drie vliegen in één klap: we geven kinderen de zorg die ze verdienen, we ontzorgen daarmee ouders die het financieel moeilijk hebben én studenten hebben hiermee de kans om hun studie in de praktijk te brengen. Een mooie win-win-win waarmee we investeren voor gelijke kansen.”
Over de opleiding Orthoptie
Tijdens de vierjarige hbo-opleiding Orthoptie leren studenten alle diagnostiek en behandeling van scheelzien en luie ogen. Iedereen kan zich bij het HU GEZOND&WEL Centrum aanmelden voor een gratis oogzorgonderzoek dat wordt uitgevoerd door studenten van de opleiding