De gemeente Utrecht doet een voorstel om het Gezondheidscentrum Kanaleneiland te behouden in de nieuwbouw van Winkelcentrum Nova. Het Gezondheidscentrum heeft overeenstemming bereikt over de huur van hun accommodatie in het (vernieuwde deel van) winkelcentrum Nova met de eigenaar en ontwikkelaar. De gemeente Utrecht wil het nieuwe centrum mogelijk maken en zo de huisartsenzorg, fysiotherapie en andere zorgaanbieders voor de wijk te behouden. De gemeenteraad besluit over dit scenario.
Het gezondheidscentrum dreigde te moeten sluiten door de plannen woningen toe te voegen op winkelcentrum Nova. De eigenaar van het winkelcentrum Nova; Urban Interest en het Gezondheidscentrum Kanaleneiland hebben na intensieve bemiddeling van de gemeente Utrecht een intentieovereenkomst afgesloten, die later kan worden uitgewerkt tot een huurovereenkomst. De intentieovereenkomst ziet toe op de vestiging van een nieuw en vergroot gezondheidscentrum aan de zijde van de Churchilllaan.
Het gezondheidscentrum biedt op dit moment met 100 medewerkers meerdere gezondheidszorgdiensten aan zoals een apotheek, een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, diëtiek en logopedie. Het gezondheidscentrum is daarmee onderdeel van het integrale plan om 400 tot 450 woningen toe te voegen op het winkelcentrum Nova, een deel van het winkelcentrum aan te passen en de bijbehorende buitenruimte aan te pakken en te verbeteren. Van het toe te voegen woningbouwprogramma is 60% sociaal en middenhuur, waarbij voorrang zal worden gegeven aan mensen met vitale beroepen en mensen uit de wijk.
Haalbaar plan
Een betaalbaar gezondheidscentrum is van groot belang voor de wijk. Om tot een haalbaar plan te komen bevat het voorstel meerdere maatregelen. We wijken af van het Actieplan middenhuur en de verdeling tussen sociale huur, middenhuur en vrije sector. De ontwikkelaar en gemeente accepteren minder opbrengsten om dit mogelijk te maken. Het college vraagt de gemeenteraad om deze lagere opbrengst te accepteren.
Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid en Ruimtelijke Ordening): “In Kanaleneiland moet er goede en kwalitatieve zorg in de wijk zijn voor alle bewoners. Maar de ruimte is schaars. Bij Winkelcentrum Nova hebben we nu een oplossing gevonden voor het gezondheidscentrum. Dat we het woonprogramma aanpassen om een gezondheidscentrum te realiseren is uniek en alleen te rechtvaardigen omdat we ongelijk investeren voor gelijke kansen. Dit kan echter niet overal en dus moet er ook structureel een oplossing worden gevonden voor de huisvestingsproblematiek, zeker op de plekken in de stad waar dit het hardst nodig is. Hiervoor moeten tarieven voor huisvesting passend worden gemaakt bij de situatie in grote steden.”
Nanja Danhof, huisarts bij Gezondheidscentrum Kanaleneiland: “Samen met onze patiënten zijn we enorm opgelucht dat er een passende ruimte wordt gebouwd. Dit biedt hopelijk niet alleen continuïteit voor ons werk als gezondheidscentrum maar ook een plek waar zorg en welzijn hand in hand gaan.”
Raymond Jansen, Manager projectontwikkeling van Urban Interest: “De behoefte aan nieuwe woningen en voorzieningen in Utrecht – en in het bijzonder in Kanaleneiland – is groot. Het behoud van het gezondheidscentrum, in combinatie met de toevoeging van woningen, versterkt het centrum als geheel. Juist omdat Urban Interest eigenaar is van zowel het winkelcentrum als de woningen is het mogelijk deze ontwikkeling in zijn totaliteit te beoordelen. Dit heeft het mogelijk gemaakt om, in nauwe samenwerking met de gemeente en het gezondheidscentrum, tot een financieel haalbaar en gedragen plan te komen.”
H-team 030 voor huisartsen
Gezondheidscentra en huisartsenpraktijken hebben vaker en specifieke moeilijkheden met huisvesting en de benodigde financiële draagkracht. De situatie van het Gezondheidscentrum Kanaleneiland is uniek en de gevonden oplossing is niet zonder meer toepasbaar op andere situaties. Voor een sterke basiszorg in de wijk is voldoende financiële ruimte voor huisartsen essentieel. Dat betekent onder andere dat de tarieven voor huisvesting passend zijn bij de situatie in grote steden. De gemeente Utrecht blijft hierover samen met andere gemeenten in gesprek met het Rijk. Daarnaast hebben we in verschillende overleggen met de zorgverzekeraar benadrukt dat de gezondheidsverschillen in Utrecht groot zijn en delen met hen het belang om te blijven investeren in kwetsbare wijken. De gemeente heeft zelf geen juridische rol of financiële middelen om dergelijke zaken op te lossen, maar zet zich in om met partijen de problematiek aan te pakken. Daarbij wil de gemeente op meer structurele basis ondersteuning mogelijk maken door bijvoorbeeld H-team 030 op te richten, een loket waar huisartsen met huisvestingsproblematiek terecht kunnen.