Gemeente Utrecht en FC Utrecht bundelen krachten in strijd tegen mentale klachten onder jongeren

07 okt , 11:29 Zorg
unboxjezelf unboxeenander
Gemeente Utrecht en FC Utrecht slaan de handen ineen om het gesprek over mentale gezondheid onder jongeren en hun omgeving voort te zetten. Na de start van de campagne Unbox jezelf en Unbox een ander met scholen in september 2023 verbindt nu ook FC Utrecht zich aan de campagne.
Praten over wat er speelt
De campagne is erop gericht dat jongeren weten dat het belangrijk is om met leeftijdsgenoten of een ander vertrouwd persoon te praten als het even wat minder gaat. Dat het hoort bij het leven. De campagne richt zich ook op de omgeving van jongeren, met de focus op ouders, leraren, (voetbal)trainers en vrienden. Het doel is om hen te helpen bij het openen van gesprekken over mentale gezondheid en te laten zien hoe zij een steunende rol kunnen spelen voor de jongeren in hun leven, onder de noemer Unbox een ander.
Via www.utrecht.nl/unboxjezelf worden jongeren gewezen naar tips en laagdrempelige vormen van ondersteuning in de stad die erop gericht zijn om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen en naar andere plekken waar jongeren terechtkunnen. Daarnaast is er een toolbox met partners in de stad om de campagne breder te delen.
Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid en Onderwijs): “Iedereen heeft wel eens een mindere dag of ervaart stress. Maar uit onderzoek blijkt dat een vijfde van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar last heeft van somberheid en angst en meer dan de helft van de jongeren van prestatiedruk en stress. Dat is echt veel te veel en een groot probleem. Daarom ben ik heel blij dat FC Utrecht, een club met een grote impact in de samenleving met veel rolmodellen voor jongeren, ook meedoet met deze campagne en zich hard maakt voor meer bewustwording. Zo worden jongeren aangemoedigd om hun gevoel te uiten en problemen bespreekbaar te maken.”
Samenwerking FC Utrecht
De nieuwe campagne, gebaseerd op de kracht van het voetbal en de gemeenschap, inspireert jongeren om zichzelf te "unboxen" en steun te zoeken wanneer ze dat nodig hebben. De samenwerking tussen Gemeente Utrecht en FC Utrecht biedt een krachtig platform om het bewustzijn rond mentale gezondheid te vergroten. FC Utrecht zet rolmodellen in die hun eigen verhalen over mentale uitdagingen delen.
"Stress, angst, prestatiedruk, somberheid. Het zijn items die horen bij het leven, maar waar jongeren zo min mogelijk last van zouden moeten hebben. En als het dan wel zo is, dan moeten er mensen in hun directe omgeving zijn die kunnen helpen”, vertelt Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht. “We hopen samen met de gemeente Utrecht het onderwerp aan te kunnen kaarten én uiteindelijk voor deze jongeren het verschil te kunnen maken.”
Aftrap tijdens wedstrijd FC Utrecht – RKC Waalwijk
FC Utrecht heeft rondom het thuisduel met RKC Waalwijk aandacht gevraagd voor Unbox Jezelf. In aanloop naar de Eredivisiewedstrijd in Stadion Galgenwaard waren er op verschillende plekken, zowel online als tijdens de line-up van de wedstrijd in het stadion, dozen te zien met geschreven woorden die verschillende mentale klachten weergeven.
Op 10 oktober (Dag van de Mentale Gezondheid) is er een evenement voor jongeren waarin sessies worden gegeven om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Na de campagne organiseert FC Utrecht iedere maand sessies voor jongeren om te praten over mentale gezondheid.