Forse stijging daklozenopvang afgelopen winter

Foto: Pixabay

Tijdens de koude dagen maakten 560 dakloze mensen gebruik van de extra opvang. Dat is een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt De Tussenvoorziening.

De koudweerregeling (KWR) is een regeling vanuit de gemeente. Zodra de gevoelstemperatuur onder de 0 graden zakt, gaat de KWR in en mag iedereen gebruik maken van de opvang. Dit is om gezondheidsschade door de kou te voorkomen. Tijdens de KWR zijn er 2 extra opvanglocaties in Utrecht: mensen kunnen terecht op de Stadsbrug en aan de Zeehaenkade. Ook is er dit jaar een hotel ingezet om iedereen van onderdak te kunnen voorzien.
Deze winter trad de KWR 6 keer in werking. In totaal ging het om 43 dagen waarop de extra opvang open was. In deze periode maakten 560 mensen gebruik van de extra opvang. Het grootste gedeelte van deze mensen zijn EU-burgers (46%). Daarnaast ving Tussenvoorziening ongedocumenteerden op (40%) en Nederlandse dakloze mensen (14%).
De afgelopen winter was er sprake van een forse stijging in aantallen. Zo lag de gemiddelde bezetting op de opvanglocaties (102 personen) met 34% flink hoger dan het vorige seizoen.
De drukke koudweerperiode past in het beeld dat al langer wordt gezien: er zijn steeds meer dakloze mensen. Ook de nieuwste CBS-schatting van het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland laat een duidelijke stijging zien. De druk op de reguliere opvang groeit. En dat zorgt er weer voor dat De Tussenvoorziening tijdens deze koudweerperiode veel meer Nederlandse bezoekers zagen (gemiddeld 21 personen t.o.v. 5 personen in de periode ervoor).
De Tussenvoorziening maakt zich hier zorgen over. Het doel is om zoveel mogelijk mensen onderdak te bieden, koud weer of niet. Maar in op de opvang kun je niet wonen. De Tussenvoorziening blijft daarom zeggen dat zo snel mogelijk een huis, en dus voldoende woningen, de enige echte oplossing is om dakloosheid te doorbreken.
Herhaalde dakloosheid
Wat De Tussenvoorziening ook zorgen baart, is het aantal mensen dat opnieuw gebruik heeft gemaakt van de KWR. In totaal zag De Tussenvoorziening dit seizoen 65 mensen die vorig jaar óók gebruik maakten van de winteropvang. Dat is ongeveer 1 op de 8 mensen. Het lijkt erop dat een grote groep dakloze mensen het afgelopen jaar geen onderkomen heeft gevonden of opnieuw is teruggevallen in dakloosheid.
Herhaalde dakloosheid is een weerbarstig probleem. Dat de inzet van De Tussenvoorziengin om dit te voorkomen loont, bleek uit langlopend onderzoek. Maar datzelfde onderzoek legde ook bloot waar nog stappen te zetten zijn.

Vooruitblik
De gemeente Utrecht heeft besloten om in 2025 mee te doen met de ETHOS-telling. Hier is De Tussenvoorziening blij mee, want deze telling brengt dakloosheid beter in beeld. Naast de mensen die zich bij de opvang melden, komen bijvoorbeeld ook dakloze mensen die bij vrienden verblijven of in tentjes buiten slapen in beeld. Deze informatie is hard nodig om gericht actie te kunnen ondernemen tegen dakloosheid.
Voor komende winter houdt De Tussenvoorziening rekening met een verdere groei van het aantal dakloze mensen. Samen met de gemeente Utrecht is De Tussenvoorziening nu al op zoek naar een nieuw pand om iedereen tijdens de koude dagen van onderdak te kunnen voorzien.

Cookieinstellingen