Koudweerregeling voor dak- en thuislozen gestart op maandag 27 november

Foto: Pixabay

Gemeente Utrecht is vanaf maandagavond 27 november de koudweerregeling voor mensen die dak- en thuisloos zijn gestart. De koudweerregeling gaat in als de gevoelstemperatuur ’s nachts onder de 0 graden daalt of bij andere extreme weersomstandigheden, waarbij alle mensen die dakloos zijn (ook mensen die hier normaliter geen recht op hebben) terecht kunnen voor een slaapplaats in de opvang. De koudweerregeling (KWR) is naast Utrecht, ook van kracht geworden in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

De nachtopvang die tijdens de koudweerregeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen tegen gezondheidsschade door het weer. Als het door extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD ’s van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen wanneer de regeling in deze steden ingaat. Utrecht en de andere 3 grote steden hebben afgesproken dat de KWR voor minimaal 3 nachten wordt afgekondigd. Daarna wordt met elkaar bepaald of het nodig is om de regeling langer van kracht te laten zijn of deze te beëindigen.

Gezondheidsschade bij koud weer
De gemeente Utrecht zet zich ervoor in dat bij koud weer of bij andere extreme weersomstandigheden zoals een storm, niemand buiten hoeft te slapen. Mensen kunnen zich aanmelden voor de regeling tussen 18:45 en 21:00 uur op verschillende opvanglocaties in Utrecht. Zij krijgen een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt Mensen die dakloos zijn en recht hebben op opvang kunnen ’s nachts terecht op de opvanglocatie van de Tussenvoorziening. Mensen die normaliter geen recht hebben op opvang in Utrecht kunnen tijdens de koudweerregeling naar de Stadsbrug op Koningin Wilhelminalaan 6. Overdag kunnen mensen naar Herstart van het Leger des Heils.

Cookieinstellingen